Bicara Hati

Ya Allah jika aku jatuh cinta, cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu, agar bertambah kekuatanku untuk menyintaiMu.. Ya Muhaimin jika aku jatuh hati, izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMu, agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu.. Ya Rabbana jika aku jatuh hati, jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling daripada hatiMu.. Ya Rabbul Izzati jika aku rindu, rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalanMu.. Ya Allah jika aku menikmati cinta kekasihMu, janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu.. Ya Allah jika aku jatuh hati pada kekasihMu, jangan biarkan aku bertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadaMu.. Ya Allah jika Kau halalkan aku merindui kekasihMu, jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepadaMu..

Monday, May 9, 2011

list vacancy update due may 2011

HEALTH SOLUTIONS (SE Asia) SDN BHD (346036-X)
Suite 11.1 & 11.2, Level 11, Menara Genesis
33 Jalan Sultan Ismail
50250 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel         :    (603) 2142 4143
Fax        :    (603) 2142 4134
E-mail    :    info@HealthSolutionsInt.com
Website :    http://www.HealthSolutionsInt.com    BIO-MEDICAL ENGINEER
Leading and co-ordinating the activities of hospital commissioning and maintenance team In areas of training and installation
- Diploma or Degree in Bio-Medical Engineering
- Must be proficient in English language
- Have working knowledge of MS Office applications
- Able to travel and be posted to project site, if required
- Minimum 2 to 3 years experience in hospital medical equipment field but retirees and fresh graduates are also welcome to apply

Medixell Sdn Bhd
3A08, Block F, Riana Green
Jalan Tropicana Utara
47410 Petaling Jaya
Selangor, Malaysia
position:MEDICAL REPRESENTATIVE

Eye Nation Medical Sdn Bhd 28-1, Jalan Puteri 5/5, Bandar Puteri Puchong, 47100 Puchong, Selangor. Malaysia Tel: 03-80651421 Fax: 03-80651423 E-mail: eyention@tm.net.my
An eye surgical products distributor is looking for suitable candidates to fill the following vacancy:
Sales Representative
(Melaka, Johor, Puchong)

Human Resource Department
MALAYSIAN HEALTHCARE SDN BHD ( 218267-K)
No. 10 Jalan Anggerik Vanilla Q31/Q, Kota Kemuning, 40460 Shah Alam, Selangor
E-Mail: sec1@maycare.com
Website: www.maycare.com    •    Degree / diploma in Electrical & Electronic / Medical Electronic Engineering
•    Minimum 2 years experiences in servicing and repairing
•    Good analytical, interpersonal and communication skills
•    Able to work independently and under pressure
•    Fresh graduates are encouraged to apply 

Advance Pact Sdn Bhd
2-3A Perdana The Place, Jalan PJU 8/5G, Bandar Damansara Perdana,
47820 Petaling Jaya, Selangor.
    APPLICATION FOR THE POST IN HEALTH SOLUTIONS AS BIO-MEDICAL ENGINEER SERVICES

Chemopharm Sdn Bhd
Human Resource Department
No 20, Jalan SS2/66
47300 Petaling Jaya, Selangor
Tel : 03-7872 6000
E.Mail : hr.recruit@chemopharm.com.my
Website : www.chemopharm.com.my    Product Sales Specialist (Biomedical Division)
(Selangor - SS2, Petaling Jaya)
Responsibilities:
•    Formulate and implement sales and marketing activities.
•    Maintain & expand products portfolio in order to achieve annual sales budget.
•    Penetrate new market segments, increase market awareness and coverage.
•    Identify leads and market potential to expand customer base, through exploration of the market, identifying market potential by maintaining customer database.
•    Build strong customer relations through excellent customer service.
•    Provide technical product information & conduct presentations to customers.
Requirements:
•    Candidate must possess at least Diploma or Degree in Nursing, Biomedical, Biology, Chemistry, BioTechnology, Food Technology / Nutrition / Dietetics or equivalent.
•    At least 1 year(s) of working experience in related field.
•    Experience in “Point-Of-Care” market is an added advantage.
•    Strong interpersonal and communication skills.
•    Self motivated and a team player.
•    Possess own transport and willing to travel extensively.

Chemopharm Sdn Bhd
Human Resource Department
No 20, Jalan SS2/66
47300 Petaling Jaya, Selangor
Tel : 03-7872 6000
E.Mail : hr.recruit@chemopharm.com.my
Website : www.chemopharm.com.my    Customer Support Executive (Biomedical)
(Melaka)
Responsibilities:
•    Perform QC inspection on equipment supplied by vendor for physical damages, functionalities prior to delivery to customers.
•    Perform installations, commissions on the equipment at customer’s site.
•    Conduct training on proper operation on the equipment at customer’s site.
•    Respond to customer service requests to troubleshoot problems and take corrective actions within target timeline.
•    Prepare quotations to generate sales for spare parts, service and application to end-users and dealers.
•    Develop and maintain excellent relationship with customers.
Requirements:
•    Candidate must possess at least a Diploma / Degree in Biomedical Engineering/ Electrical / Electronics / Mechatronics Engineering or relevant engineering discipline.
•    At least 2 - 3 year(s) of service delivery experience
•    Experience in Biomedical / Healthcare industry, knowledge of laboratory / industrial equipment functionality and some fundamental industry processes will be an added advantage
•    Good at management & organizational skills, aggressive, result oriented, a team player, self motivated and willingness to learn and adapt.
•    Excellent analytical & problem-solving skills, computer literate, ability to understand and implement electronics / electrical / mechanical schematics.
•    Customer oriented and enjoy meeting people.
•    Candidate must be willing to be based in Melaka.
•    Possess own transport and willing to travel extensively within the region.

Acucare Systems (M) sdn Bhd (359288-K)
18 Jalan SS19/1D
47500 Subang Jaya
Selangor Darul Ehsan
Fax.No.: 03-5637 2288
    SALES EXECUTIVES / PRODUCT SPECIALISTS
Job Responsibilities:
- Promote, detail and market high quality medical Products to hospitals with a main focus in Anesthesiology, Respiratory,
Medical Wards, Rehabilitation and Sport Medicine
- Organize talks, product presentations and provide regular service to existing and new accounts
- Plan and manage the area of responsibilities independently
Requirements:
- Diploma or Degree in a Science related discipline
- Minimum 1 year of sales experience
- Experienced in marketing medical products is not essential but an advantage
- Good command of Bahasa Malaysia and English. Conversant in Mandarin is an advantage
- Computer literate
- Disciplined, positive and willing to excel with us
- Must possess a valid driving license and transport
- Nurses, paramedics and candidates without any experience are encouraged to apply
* Training will be provided

CUSTOMER SERVICE EXECUTIVE
Responsibilities:
- Provide assistance about selecting, purchasing or delivery information according to the customer’s request
- Respond to customer enquiries regarding installation, technical service, products and accounts
- Adhere to the customer service culture to provide good customer service and satisfaction to customer’s consistently
- Assist with the merchandise
Requirements:
- Female with a Diploma qualification
- Computer literate
- Possess good interpersonal and communication skills
- Hardworking, responsible and pleasant
- Able to work independently and in a team
- Fresh graduates are welcome to apply
* Training will be provided

pengalaman interview utk kawan2

Q: tell me about your background?
A: ko bgtau lah pasal diri ko, ambil kos ape kt mane, family keje ape, adik beradik berapa, currently tinggal kt mane, sblm nie ko LI kt mane

Q: tell me about your psm project?
A: ko gtau lah ape y bkaitan dgn psm ko. cite objective, utk ape kegunaan nye,

Q:during LI, what are u doing there?
A: klu dia tnaye pasal keje masa li, ko bttau lh ko buat kt mane, ko buat ape, ppm calibration maintenance.

Q: what medical equipment that u have handle?
A: ko bgtau lh medical equipment ko y tau dan ko mmg pernah handle.

Q: what is basic concept of .........?
A: terangkan dgn confiden, jgn takut, salah xpe, nnti dia akan betulkan..hehe..pastikan ko tau ape y ko ckp.
tips: nibp is non invensive blood pressure to measure blood pressure. use concept distol sistol. press presure at bllod vessel, distol when first sound and sisitol during relex sound.
ecg for measure heart rate. spo2 for measure o2 in blood.
ecg lead min 3 max 12.

Q: what are u plan after 5 years?
A: i want to me a manager. ko tipu je pe2

Q: now is part you as me question. do you have any question?
A: ko tnaye lah pe2 y ko xtau.
contoh- berapa gaji y akan ko dapat? keje y macne akan ko buat? elaun ape y akan ko dapat? ko akan cover zon mane? if possible boleh x ko nk cover teruengganu or pahang mcm ko nak? klu ada travel,ko boleh claim duit minyak ke x? training y mane akn dberikan nnti? bila ko akan dapat tahu jawapan interview?

arahan dari dee:
1. pakai baju y kemas dan lawa biar nampak exclusive,
2. senyum dan mesra
3. confident jgn takut2 buat gelabah dpn dia. tunjuk y ko tahu semua.
4. time ask company question, TOLONG TANYE BAYAK2 SOALAN KASI TUNJUK KO BERMINAT NK KEJE KT SANA..
5. bawa sijil u bsama sijil spm. xperlu fotostek. bawa pen sendiri utk isi borang time sebelum masuk jumpa interviwer.
6. baca doa byk2, tawakal dan selamat berjaya..

p/s: cover letter hanye diperlukan masa ko mahu pohon keje bukan masa ko g interview. klu ko ada pohon gn sampul surat pos dlm tu kn ada cover letter, resume. ko hnye perlu bwa diri dan sijil2 je utk interview. nnti isi borang tu refer resume ko. tulis semua ape y soalan bg.

Friday, April 8, 2011

selesai satu beban tahun akhir

akhirnya hari nie tamat sudah beban tahun akhir. ak selamat present fyp dg jayanya. hope dapat mark elok2. dan ptg nnti ada demo. so skrg kn fikir hal y lagi penting selain psm. thesis, report ethic, report slide ethic, preparation utk jobs interview, resum y belum power. huhu. take time. kn susun time mangement baik2.

Tuesday, April 5, 2011

Psm dh siap

Akhir nya, psm ak dh siap di experiment kan dan dh di analisis data nya.skrg dh boleh fokus nk buat slide presentation dan preparation.seronok nya.alhamdulilah.syukur xde masalah besar y timbul. Terima kasih x terhingga kpd supervisor, Dr jeong krn byk mbantu ak. Tak lupa to miss syaidah krn menolong ak gak. Luv you allz.. Hehe

Wednesday, March 30, 2011

Kesibukan

Maaf semua.skrg nie ak sgt sibuk dgn psm,eximent,test dan mcm2 lg lah.sampaikan xcukup masa nk update blog.huhu.skrg dh lama x blog walking.nnti lh.suatu hr nnti ak nk terjah follower ak dan bhajat nk buat give away utk kwn2.sejak ada blog ak xnh buat agi GA.so,nnti kn lah.hehe.

Saturday, March 19, 2011

Tips menghadiri temuduga kerja


Menghadiri temuduga kerja adalah perkara biasa bagi kalangan graduan lepasan ijazah, diploma, lepasan SPM, mahupun golongan yang sudah pun bekerja.
Jika diketepikan soal politik, kabel, dan talian hayat, apakah faktor utama kepada kejayaan sesebuah temuduga?

Kejayaan awal
Andaikan anda mendapat suatu panggilan temuduga bagi mengisi sesebuah jawatan kosong yang pernah anda pohon suatu ketika dahulu di sesebuah organisasi.
Apa yang harus anda lakukan? Setkan dalam minda bahawa anda telah pun berjaya dalam peringkat pertama mengejar karier. Jangan sesekali memandang rendah akan kuasa minda.
Minda yang dapat disetkan dengan baik mampu memberi kekuatan kepada keseluruhan perjalanan temuduga yang akan dilalui ini.
Setkan bahawa:
Tanpa kejayaan anda di peringkat pertama ini, tidak mungkin akan wujud peringkat kedua. Oleh itu, perjalanan mesti diteruskan.

Persiapan awal: Kajian
Sebaik mendapat surat temuduga, buat sedikit persiapan sebelum tiba tarikh temuduga.
Kaji latar belakang organisasi yang menawarkan temuduga jawatan kosong kepada anda. Apakah urusan utama organisasi tersebut, berapa lama ditubuhkan, saiz organisasi, kaitan organisasi dengan anda, dan sebagainya.
Buat kajian terperinci tentang jawatan yang ditawarkan. Kenapa jawatan itu diwujudkan, peranan utama jawatan, pengetahuan yang perlu ada untuk mengisi jawatan tersebut, dan mengapa anda rasa anda diperlukan untuk mengisi jawatan tersebut.
Kalau dapat, lihat berapa banyak kerusi yang ditawarkan untuk jawatan tersebut, serta berapa ramai calon yang dipanggil untuk temuduga jawatan tersebut.
Kaji juga sejauh mana anda sendiri memerlukan jawatan mahu pun organisasi tersebut. Sejauh mana ia bersesuaian dengan kelulusan anda, dan sejauh mana kelulusan anda bersesuaian dengan jawatan tersebut.
Sekiranya anda berasa selesa setelah menjalani kajian-kajian di atas, besarlah harapan anda untuk berjaya dalam temuduga itu nanti.
Sebaliknya jika anda rasa kurang selesa, cuba cari tawaran lain dan lupakan temuduga tersebut, melainkan anda memang terdesak untuk meneruskan kehidupan anda sehari hari.

Persiapan sebelum temuduga
Pada hari temuduga, bangun awal. Banyak perkara yang harus anda lakukan sebelum pergi ke tempat temuduga, dengan tenang dan tidak gopoh gapah.
Sebelum solat subuh, lakukan solat sunat hajat (lepas subuh tak boleh, masa tu tak boleh solat sunat dah). Minta supaya dipermudahkan urusan temuduga anda pada hari tersebut.

Tali leher bagi lelaki adalah wajib
Selepas mandi (jangan tak mandi pula), bagi lelaki, wajib memakai baju kemeja lengan panjang lengkap dengan tali leher, tidak kira bagi jawatan apa sekalipun. Bagi perempuan, kenakan pakaian yang sopan dan semestinya menutup aurat.

No perfume, please!
Elakkan memakai bau-bauan atau sebarang perkara yang bermaksud untuk berwangi-wangian. Selain berdosa (bagi perempuan), bau-bauan ini boleh mengakibatkan markah anda ditolak seandainya penemuduga terhidu perfume anda sewaktu proses temuduga dijalankan.

Dapatkan gambaran isu semasa
Para remaja biasanya kurang berminat untuk mengetahui isu semasa, terutama bab politik dan ekonomi. Kerana ianya membosankan dan tidak seseronok tabloid Metro Harian.
Namun, untuk hari temuduga, korbankan sedikit ketidakselesaan itu. Selepas bersarapan ala kadar, ambil masa baca suratkhabar atau dengar radio. Paling baik kalau dapat tonton dengan Buletin Pagi di TV3, sambil sarapan pun boleh dengar.
Kalau tak dapat tonton TV, baca suratkhabar utama seperti Berita Harian, Utusan, New Straits Times, The Star, dan sebagainya.
Baca topik-topik semasa, politik, ekonomi, dan isu-isu kerajaan serta berita yang mempunyai kaitan dengan jawatan anda jika ada.
Penemuduga biasanya berminat dengan calon yang mempunyai kepekaan dan keprihatinan terhadap persekitaran hidup masyarakat keseluruhan, terutama dari segi fizikal, sosial, ekonomi, pentadbiran serta politik.

Melangkah ke lokasi temuduga
Sebelum meninggalkan rumah, pastikan anda membawa bersama surat panggilan temuduga serta dokumen-dokumen yang diisyaratkan dalam surat panggilan temuduga.
Buatkan satu ‘check-list‘ ringkas supaya tiada yang tertinggal melainkan tapak kaki.
Pastikan anda tiba sebelum masa yang ditetapkan. Aspek masa amat dititikberatkan dalam sesebuah program temuduga.

Setibanya anda di lokasi, tenangkan diri dan banyakkan doa tawakkal. Letakkan harapan anda pada Yang Maha Esa.
Akhir kata, selamat menghadiri temuduga. Semoga berjaya! :)
Wallahu a’lam.

Monday, February 14, 2011

melawat adik di melaka



pergi jalan2 ke kota A famosa melaka
barang murah2 kt sana
infrastructure kt sana mmg gempak
atur jalan raya tsusun dan sistematik
bangunan tumbuh mcm cendawan 
dh le lawa2 warna nye
hehehe
g melaka parade
jalan2 dan keluar ke a famosa
jalan kaki je
puas hati
emmm...
MITC famous tapi skrg musim xde pe2
so klu g pon tgk bangunan duk kt luar aje
huhuh
nk masuk planetarium melaka tapi mcm suram aje
takut2
ape agi..
balik umah pangsapuri then tido
kihkih
lain kali nk g agi
kali ni plan nk g waterworld melaka
hehehe..


Friday, February 11, 2011

A guide to oral presentations

Many students find that oral presentations are one of the most confronting forms of assessment at university. However, presentations are also one of the most fruitful sources of personal growth in your university education. For both your study and future work purposes, it is important to develop skills and confidence in giving oral presentations.

       
       

The following is a guide to improving your presentation.

       
       

The message is a simple: PREPARE! PREPARE! PREPARE!

       
       


                 
   1.  Plan

                 
      Analyse your audience

                 

          *                What do they know about the subject? What terminology would they know?

          *                What do they want or need to know? What is their motivation for listening to you?

          *                What aspects of your subject would they be interested in?

          *                How much information can they absorb? If they are new to the topic, their level of absorption may be lower than for an expert audience.

                       
             
      Determine primary purpose

             

          *            What is your main point? (Can you put it into one sentence?)

          *            What do you want your listeners to do or think? (Are you trying to inform/convince/guide/entertain them?)

                   
             
      Select effective supporting information

             

          *            What kind of information will best support your presentation?

          *            What kind of information will appeal to your listeners? Provide interesting examples.

          *            Listeners may only remember two or three supporting points.

                   
             
             

              The word "visuals" can be a  noun, eg: "Can you prepare some visuals for my presentation?"
             

             
   2.  Prepare

             
      Prepare an outline

             

      In general, follow a 3 part structure:

             

         1.             Introduction - tell them what you're going to tell them.

         2.             Body - tell them!

         3.             Conclusion - tell them what you have told them!

                   
             

      Do not try to include too much content in for the time allowed.

             

      Prioritise. It is important to have time to repeat key points in different ways, and to provide an effective introduction and conclusion.

             
      Select appropriate visual aids

             

      (Overhead transparencies, slides, flip charts, chalkboards, handouts, 3D objects, computer projections...)

             

          *            Visuals must convey your point clearly and simply.

          *            Do not over-use visuals (a trap when using Powerpoint). The visuals are not the presentation, their purpose is simply to summarise or illustrate your main points.

                   
             
      Prepare an introduction

             

      When your introduction is over, your audience should be interested, know what your main point is, and know how you're going to explain it. Therefore, does your introduction...

             

         1.            arouse interest in the topic?

         2.            provide context, ie. background and definitions?

         3.            clearly state the main point of the talk?

         4.            describe the structure of the talk?

                   
             
      Prepare a conclusion

             

      The audience listens for your summary and concluding remarks. Listeners rate a presentation on the quality of its ending, so prepare clear, succinct closing comments that catch the listener's attention.

             
             
   3.  Practise

             
      Delivery

             

          *            Practise your presentation aloud (it will not help if you just say it in your head).

          *            Don't read it. Use cue cards with simple dot points on which you elaborate orally.

          *            Let the audience know what's coming: let them know the structure of your talk, use linking words between sections and keep them up-to-date on where you are up to.

          *            Audience attention span is short, so break up long sections of information with questions, feedback, activities, and repeat important points.

          *            Do not rush. Speak more slowly and clearly than you normally would. Provide extra emphasis through intonation and body language.

          *            Be aware of body language: avoid annoying habits such as talking with your hands in your pockets, slouching, scratching, fiddling, "um, er...".

          *            Practise maintaining eye-contact with a group of people.

                   
             
      Expect the unexpected

             

          *            How will you deal with audience questions? What if you can't answer the question?

          *            How will you respond to criticism?

          *            What if the audience misunderstands what you say?

                   
             
      Know your equipment

             

          *            Familiarise yourself with the equipment you will use.

          *            Time your presentation using the equipment (it may take longer than just reading aloud).

                   
             
             
   4.  Present

             

          *            Nervousness is normal - combat it by knowing your content and practising it! Convert what nervousness remains into enthusiasm and focus.

          *            Breathe. Pause between points. Emphasise key ideas/information.

          *            Establish contact with the audience - talk with them before your presentation.

          *            Walk purposefully and confidently to the front of the lecture room (fake it!).

          *           Remember, the purpose of oral presentations is to communicate a topic as interestingly and succinctly as possible, so be expressive and concise.

Oral Presentations

Oral presentations are a common requirement in many courses. They may be short or long, include slides or other visual aids, and be done individually or in a group. In your postgraduate studies, you may have the opportunity to deliver lectures, seminars and tutorials as well, and the more practice you have at any of these, the easier it gets. Planning and structuring an oral presentation is similar to the process of writing an essay, except you need to be conscious of a live audience and use spoken language instead of written. However, the final preparation and presentation differ significantly from editing and polishing an essay.
The major steps in oral presentations are planning, structuring, preparing and presenting. Let's have a look at the key concerns of each of the stages.

Plan

Like any form of presentation of your research, an oral presentation needs attention to research and planning. If you follow the usual sequence of idea generation, wider reading leading to narrowed focus, and consideration of your audience and purpose, the next stage, structuring, should be fairly smooth.
  • Purpose

    - What is the aim of your research? Why are you presenting it in oral form? What is important about your findings? What is the key focus of your presentation?
  • Audience

    - To whom are you presenting your findings? Are they more or less knowledgeable on the topic than you? Pitch your data to the appropriate level. What does your audience expect to gain from listening to you?

Structure

Also like an essay, an oral presentation needs an introduction, body and conclusion. In the introduction, you may like to include a brief (and relevant) anecdote or provocative question to engage your audience from the beginning. A question that includes your audience will make them want to follow through with you to find out the implications as they relate to them directly. The conclusion should point to further research or conclusive results if possible. Try to end with a clear concluding statement, something with rhetorical flourish perhaps, so that you aren't forced to finish by saying, "um, that's it."

Spoken v. written language

There are both subtle and significant differences in speech and writing, and it's good to know what they are when preparing an oral presentation. For one thing, a speech should sound more like natural speech.
  • First person

    One of the most obvious ways in which to achieve this is to speak sometimes in the first person - you can refer to yourself in an oral presentation, for example, "I'd like to start by..." or "Let me give you an example...", whereas in written projects it is best to keep the use of the first person to a minimum.
  • Jargon and nominalisation

    Because your audience needs to be able to follow you without being able to refer back to written text, try to unpack your language somewhat - don't be too academically dense or use too much jargon.
  • Signposting

    You will be accustomed to signposting in essays, where you foreshadow or guide your readers through your argument with phrases such as "The focus of this paper will be..." or "I'd like to move on to..." This technique is crucial in oral presentations, where the audience does not have the luxury of referring to the writing in front of them.

Visual aids

Powerpoint

The most common way to incorporate visuals or slides nowadays is through the use of Powerpoint. If you have the option (that is, you have Powerpoint on your computer and access to a data projector in the room), you should choose Powerpoint instead of an overhead projector (OHP) and transparencies. It is much easier to manage and more professional when used appropriately. Having said that, there are some very important tips of what to do and what not to do when using Powerpoint.
Do
  • Ensure in advance that the room has a projector.
  • Do a number of practice runs through the presentation before the real thing.
  • Be prepared for all technology to fail and either have backup transparencies for images or a full set of notes in order to give the presentation without any slides.
  • Limit how many slides you include - you usually need far less than you think you do. Again, practice will help you gain confidence to know how many are sufficient.
  • Only use keywords and simple phrases.
  • Use a large enough, easy-to-read font (and no Comic Sans!).
  • Label any graphs, charts, figures and diagrams (again in a readable font size).
  • Include images for visual interest occasionally if relevant.
Don't
  • Rely too heavily on the Powerpoint presentation, which may experience technical difficulties on the day.
  • Include slabs of text - not only is it distracting, you then are tempted to read it verbatim.
  • Simply read from your slides - let them be reminders and key points.
  • Use amusing fonts - stick to the basics such as Times or Arial.
  • Use unnecessary slide or text transitions - it's distracting and slow to watch letters appear one at a time.
  • Use Powerpoint sounds or any other sounds unless it's part of the presentation.
  • Choose a template that's busy and doesn't relate to the presentation.

Prepare

The more prepared you feel, the less nervous you're likely to be. There are a few key considerations in preparation for an oral presentation, namely time limits, speaking from notes, body language and use of voice.
  • Time limits

    Practise the presentation a number of times to get the pacing right and ensure you fit the information into the time provided. Do not go over time as that doesn't match the audience's expectations and can lead to impatience, boredom and confusion. Don't finish too early either or it seems that you don't have sufficient command of the material.
  • Speak from notes

    It is preferable not to read your entire paper as you will tend to lose eye contact, intonation and good posture. It's preferable to reduce the original paper to bullet points and then practise filling in the gaps while practising. Even if you know the material very well, it can help to have a few key points in note form in addition to the points on a Powerpoint presentation.
  • Body language

    Try to make a sort of roving eye contact with the audience whilst maintaining good posture and using appropriate gestures with your hands.
  • Voice

    Speak loudly enough for your audience to hear you clearly and slowly enough for them to easily follow your argument. Use silence and pauses effectively when making particular points, and maintain interesting intonation patterns - avoid speaking in a monotone.

Nerves

Everybody feels nervous at some point when asked to give an oral presentation. If you're feeling particularly nervous, take a few deep breaths and focus on speaking slowly. Also try to focus clearly on your message. Acting horribly nervous just makes you feel worse - it's a difficult cycle to escape. The best antidote to nerves is to act as though you feel fantastically confident - you'll be amazed at how much more confident it ends up making you actually feel!

Present

If you've prepared well, you should be ready for a confident presentation. By now you should have the presentation fitting comfortably into the time limits and you should be speaking fluently just from dot-point notes. When you're actually in front of the audience, remember your body language and voice projection. Try to relax and enjoy the experience of sharing information you've gathered and analysed - and don't forget to welcome questions at the end.

tips for in coming TESC..hope it will help you guys..

Skills in MUET Speaking:
Task Fulfillment
Understanding of the
topic given
Development of points
presented 
 
Skills in MUET Speaking:
Language
Expression of points
clearly
Use of appropriate
vocabulary
Linking of ideas
Grammatical accuracy
 
Skills in MUET Speaking:
Communicative Ability
Pronunciation, stress
and intonation
Delivery
Fluency
Ability to maintain
discussion 
 
Make sure you understand what
you are required to do 
 
Jot down ideas.
Use a mind map or simple
outline 
 
 Underline key word & phrases
 
Keep to the time limit
Speak clearly
Be calm & confident
Display a good body language
Be aware of correct grammar
forms of grammar
 
 
Recall what others have
said 
 
Do not dominate the
discussion or be too
passive
Be cooperative – agree or
disagree or provide
information when asked
Have sound opinions
Respect the opinions of
others
Get the group to come to
an agreement
 

Thursday, February 10, 2011

TOTE BOUTIQUE'S GIVEAWAY

TOTE BOUTIQUE'S GIVEAWAY
------------@-------------


Period : 10/2/2011 - 28/2/2011
- 4 pemenang bertuah akan memenangi
:. 1 passport sleeve, 1 coin Purse & RM30 Tote boutique voucher
(setiap pemenang)
 
Nak join?

Tuesday, February 8, 2011

hati sedih jiwa gundah mau mati sahaja

hari nie hati aku mau menangis je..
enth le
ak terasa aku tak dperlukan
aku sayang kt org tu
tapi dia boleh bcakap pasal perpisahan
sdgkan usia hubungan kai baru setahun jagung
kononnye dia buat semua nie demi masa depan aku
mau aku lebih bahagia
pastu, aku bahagia ker klu berpisah dgn dia??
aku sedih
aku pilu
.
.
.
.
ape y harus aku buat klu kekasih hati dh bcakap pasal dia akan bpisah dgn aku x lama lagi..cuma skrg dia blm sedia nk bpisah tapi akan berpisah jua kemudian hari..
dia fikir ape
adakah hati aku nie xde perasaan
hati batu
or hati kayu?
ape y harus aku buat
knp dia xminta putus skrg aje
knp mesti kn tunggu hingga 2020
skrg nie dia belum puas mpermainkan aku ker
or
ape??
.
.
.
.
tolong lh jelaskan

Friday, February 4, 2011

menang GA first..

terima kasih kak lily from cookies raya 2 u
seronok sgt
nie pon tau dari fik
dh 16jam lepas akak post entry
huhuhu
aku duk umah xbuka laptop pon
tau2 jelah bila kt umah
baru nk buat keje
dh kn masak
makan tido masak makan lagi
huhuhu
dh bertambah gemuk dah
hehehhe
berbalik ke hadiah ga tu
ehhhh???
knp? korang xpercaya ekk..
ok ok
nie bukti nye

amacam..
percaya x??
kan betul..
wa xtipu olang tau..

xsangka dapat..
huhuhu
hadiah utama tuh
cet..syukur sgt2
terima kasih kt penaja dan bloh akak lily
sape2 kt luar sana y mau dapat hadiah mcni lagi
boleh le join ga y ada
terima kasih kak lily @ cookies raya 2 u

Sunday, January 23, 2011

dari dapur fiq & dee - sardin masak sweet sour

hari nie menu makan malam adalh sardin masak sweet sour. 

bahan2 y dperlukan:
 1tin sardin
 2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
4 lada
1 biji kentang dipotong dadu
1 biji limau nipis
garam
minyak masak
air
gula

cara2 memasak:
panaskan minyak.
tumis bawang putih, bawang merah dan lada.
masukan kentang dan air.
kemudian masukkan sardin.
untuk tambah perisa, masukkan garam dan gula.
perahkan limau nipis.
kacau sehingga mendidih.
siap untuk dmakan.

dan inilah hasil nye. rasa sweet sour y best.
xcukup rasanye bila dmkan dgn nasi putih.


perhatian: 
kami hanya memasak dalam rice cooker je.
hhehhhehhe
jika ada sebarang pertanyaan boleh diajukan kpd saya.
jika ada cadangan atau kritikan pon boleh ajukan kpd saya.

kredit to chef fiq

ray dan haniff skuad era di angsana jb

best giler tadi g angsana
mneruskan pencarian shawl utk fik
akhirnye pcarian dapat ditamatkan
hehehhe
ramai giler org kt angsana
semperna pameran penganting dunia raja sehari
mmg meriah
ada jinbara, dan yasin
sempat gak le tgk tapi tkedip mata je
semua ruang legar penuh
dan kt tepi2 tangga pon ramai gak
tmbah plak kiorg nk kejar masa
so tgk dlm ingatan je
nie satu pic y sempat dirakam kan
pameran tu hingga akhir bln nie 30jan
kameraman2 cepat le g ambil gmbar
best
td ramai giler kameraman y hadir
siot je bgaya dgn kamera
mak, nk kamera mctu satu, boleh x?
abg syg, nnti hantaran bg kamera tu ekk..hehe

termakan semangat orang

agak2 korang kenal x sape kt atas tu?
tu lah penulis blog nie
buruk kan
tgh mcuba selendang
hehehhe
bukan out of date style
tapi xde kenyakinan nk pakai kt kls
skrg sume org pakai shawl dh
aku rasa rimas ahhh
tapi bila kwn aku bg galakan
aku nk cuba
ok ker x
kt umah aku pakai je shawl
sbb xde org nk kisah
tapi kt sini
sume org pakai pelik2
aku xberani nk lawan
nnti malu sendiri
huhhuhuh
azam baru nk ubah penampilan
nk bersedia utk kerja
dan dh kn belajar make-up simple
kn biasakan muka dgn benda2 pelik kt muka
utk kelihatan setaraf dgn kerjaya
as sale consultant aku kn ler bergaya
dan ada style
baru org ada feeling nk deal
urus niaga pon lancar
sbb aku kan wanita y lawa
hehehhe
poyo jer..
kihkhikhihkhi
k lah
mau g basuh shawl
baru beli
xbasuh lagi
nk cuba dulu
ok ker x
agak2 korang ok ker aku pakai shawl nie g kls??

Saturday, January 22, 2011

ada bayang itam kt luar

tension..
hehhe..
internet slow
huhuh..
nk update blog pon sangkut2
huhuuu

seram
smlm aku dapat ym kul2 pagi
masih ada insan y xtido ker
dia buzz aku
tanye aku tgh buat pe
OMG..
teringat cite2 seram
ada y pernah ym dgn kwn tapi 'benda' lain y pm
hahahha
ape lagi
aku terus off laptop
takut
download2 pagi le plak
hehhehe

ada movie tkini x kt wayang??
mau tenangkan jiwa nih
huhuu

semalam ptg di Fiestra kt parking lot FAB
huhuuhu
bkenan dgn satu selendang tu
tapi mcm mahal je
or harga dh standard
rm 15???
murah ker tu?
aku nak tapi fikir pakai ker
nnti mbazir plak
huhuhu
jiwa kacau ptg smlm
huhuhu :(

bgn pagi nie
mcm biasa
tido semula pas xde benda nk buat
tgk2 email, berita
pastu tido
bgn sbb bunyi burung kt luar tingkap
hehehhe
mau kejutkan aku bgn pagi
hehhehe
so sweet..

emmmm,
mcne nk dapat duit dgn senang dan banyak??
nk beli byk benda nie
huhuhu

kecewa diri ku
enth knp
jiwa kosong
balak xde dicc
hhuu
kpd siapa harus aku luahkan rasa sunyi
cewah..kahkahkah

~xoxo~

Friday, January 21, 2011

memasak gn rice cooker.

pelik x tajuk tu
tapi benar2 kami buat
bdk asrama katakan
so akn guna cara survival
nak hidup kn lah pandai
hehehhe
kali nie kami masak tom yam kung
tomyam pedas y kaw kaw sampai tsedak
mmg kawkaw kami buat
hahhahah
nangis mata sbb tsedak kuah tomyam
tu baru betul tomyam kung
hehehheeh
anyway,
utk resepi nye
boleh didapati di laman sesawang dibawah

dari dapur fik & dee

dh tgk kan resepi n cara2 mmasak nye
so, ape lagi
selamat mencuba semua
hehehhe

~kredit to chef fik~

jumaat..

tsedar awal hr nie
al maklum lah
hr nie hr jumaat
so xde kls
hehe
tapi rasanye dh byk kali aku tunggak
aku nk g bank
nk g kemaskini akaun
yelah
dh masuk tahun baru
duit bukan nye byk
tapi xmau akaun mati je
hari tu pernah je org bank call
nk 'bunuh' akaun aku
huhuhu
walaupon duit simpan ada celah2 kuku je
tapi aku sayang kt bank tu
ada kenangan tsendiri
aku buka akaun tu pon 
bkn sbb aku nk simpan duit
tapi tarikh nye dan memori nye
hehehhe..

semalam ex-romate datang bilik
saje lepak2
dia tanye ak dgn sape skrg
yelah
sejak menjak nie
couple tumbuh mcm cendawan
y dulu nye mlarang couple
(budjet budak alim- say no to couple)
lately ak dgr dia dh couple
mgata mgutuk org bagus
ak dgr je
layan je
skrg dia plak nk buat onar
islamic dia salah kot
aku y xcukup ilmu pon tau
dia y tlebih ilmu, btudung litup
y aku xleh blah
sbb dia pernah satu masa dulu sound aku
xmau le cite kisah lama
kita bsabar dan doakn agar dia xsesat
dgn kenikmatan cinta dunie
hihihi

mmg xdisangka2
classmate aku rupa2 nye dh lama dh dia couple dgn sorang nie
diam2 ubi berisi
sumber dari Bernama Choioi
wah..
tahniah korang
diaorg couple sweet
rahsia dh lama
hehehhe
masih bertahan
moga2 berbahagia hingga ke anak cucu
opst~
bahagia hingga akhir dunia
hehheh
tu baru betul
ek??

dgr org couple 
aku tiba2 sunyi
sedih mcengkam jiwa
cewah..mau jiwang nie
hehhehe
aku tunggu jodoh
xmau dh cari
lelaki single y bujang
sume xleh dpercayai
just nk enjoy n nk mainkan perasaan je
so,
aku nk biar je
biar diorg y cari aku plak
bukaan nk budjet Hot
tapi aku dh serik
yelah,
lelaki nie ....
emm..
enth
complicated nk jelaskan
masa ada depan mata,
diorg xmau hargai
bila dh lama2 
minta putus sbb dorg tuduh puam tu dh xsesuai
dorg nk cari puam y mcne?
y lawa, pandai, putih gebu
masalahnye
diaorg tu hensem sgt ker
boleh jd imam ker
nk demand y lawa2
tapi perangai mcm letter S
kang dh kena
diorg suka2 mainkan hati perasaan puam
xpe2
suatu hari nnti
Tuhan akan balas
bila mrk dh sayng kt satu puam
sure pasti diorg akn mderita
xpon bila dh kahwen
isteri plak curang
baru mereka rasa mcm puam rasat time diorg dump hati wanita
doa le byk2
hehehhe..

matahari dh meninggi
mau g basuh baju n mandi
hehhehe
~busuk x aku skrg~
hope entry nie x busuk ekk
kihkihkih
y elok kita buat sempadan
t x elok kita jadi tauladan
ambil y jernih
buang y keroh
kita sama2 manusia
hidup mati ku kerana Allah

Thursday, January 20, 2011

nuffnang buat nakal..

pagi2 kasi mood aku jiwa kacau tul
tiba2 iklan nuffnang jd mctu
dh le xde kasi aku ape2 iklan pon
enth mcne lagi harus aku buat
nk marah xtau kt sape
ish..ish..
hantu tul..

teringat aku masa kecik2




muka sume penat2..
yelah..
baru past main baling selipar
hehehe.
utk kenyataan lanjut
baca kt sini:

walaupon aku xnh main benda nie
tapi seronok
betul aku xnah main ms kecik2 dulu
dulu kecik2 ak xde kwn
budak kg pon xde
mak ayah aku xsuka aku g jalan umah org
kt umah sume dh ada
aku xde alasan nk kuar umah
klu aku ckp nk g tgk CD kt umah org
esok nye aku ak beli player CD
so,
xdh le nk bg alasan lagi
hehehhe..
ayah cakap: "anak dara sunti xelok g jalan umah org"
mak cakap,"mak xmau org pinang anak mak kt umah org lain"
paham x ayat kt atas?
mak aku risau
if aku asyid duk umah org je
nnti, sume kt umah org
jgn sampai org datang nk pinang pon aku ada kt umah org lain
hehehhe
maka, 
aku duk ler umah je
huhuh..
main dgn adik2 aku
part y paling best
klu umah hujan
boleh main tanah
main buat biskut
letak tanah atas papan
biar kering bila ada matahari
pastu jd le biskut
boleh main jual2 plak
then,
masa hujan tu
sume adik2 aku duk sibuk nk plastik bag
nk ikat kt kaki
mcm pakai kasut
dh sah basah tapi saje nk ganti selipar
hehhe..
best, terasa mcm itik je
kihkihkih
memandangkan umah aku tiap2 tahun akan hujan dan banjir
so, 
sampai skrg pon aku masih main lagi
tapi kt belakang umah ler
malu siot nk main depan umah mcm dulu2 tu
hehehhehe..

tu lah kisah aku kecik2
kelakar..
mcm2 kitaorg main
tapi pelakon nye hanye 4 org je
adik2 aku
hehehhee..

Wednesday, January 19, 2011

under construction xmjadi

huhuhu..
lihat lah under construction aku..
xmjadi spt y aku mahu
boleh sape2 tolong x??
aku nk letak gambar tu tsusun horizontal
tapi ia still nk duk kt bwah..
huhuh
salah coding
ada sape2 y boleh tolong x?
aku xreti
huhuhuh



:(

Sunday, January 16, 2011

ada ke patut..

 
 
ape pendapat anda ttg watak kt atas tu??
korang kenal x tu sape?
tu lh Dora the Explorer..
knp??
ohh..korang xtau ehh..
betapa ak malu..
ada adik y sengal
ada ke ptt dia ckp aku mcm Dora tu..
 
huhuhu..
keciwa hidup..
huhuhu..

ada ker sama aku nga si Dora tu??


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...