Bicara Hati

Ya Allah jika aku jatuh cinta, cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu, agar bertambah kekuatanku untuk menyintaiMu.. Ya Muhaimin jika aku jatuh hati, izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMu, agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu.. Ya Rabbana jika aku jatuh hati, jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling daripada hatiMu.. Ya Rabbul Izzati jika aku rindu, rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalanMu.. Ya Allah jika aku menikmati cinta kekasihMu, janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu.. Ya Allah jika aku jatuh hati pada kekasihMu, jangan biarkan aku bertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadaMu.. Ya Allah jika Kau halalkan aku merindui kekasihMu, jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepadaMu..

Thursday, December 30, 2010

nescafe 3in1 dgn buih halus


buih2 lembut menawan hati aku..
nescafe 3 in 1 mmg syok habis!!
tido ku lena stdy ku hebat..
kah kah kah..
xrugi mcuba..

GIVEAWAY for balancing! balancing! balancing!



Crochet Coasters for Teapot and Mug

Ole2 dari Sarawak
(Alas meja 'Pua' , 'Anjat' manik , Uncang manik & Belt yang di perbuat dpd kayu)


Japanese Cotton Fat Quarters
(sorry quality gambar tak memuaskan : ( -ambil gambar waktu mlm)

  
(Made in Vietnam - Hand Embroidered - Silk Bag)

 
(Handicraft assoceries)
 
SALAM MAAL HIJRAH SEMUA. Sempena Maal Hijrah ni balancing! balancing! balancing! nak buat giveaway:

Syarat-syaratnya;
  • Senang aja, beri komen - kata nak ikut serta giveaway.
  • Terbuka untuk semua.
  • Sesiapa yang share news giveaway ni kat blog dia, akan dapat 2 undian - the more the merrier. (jgn lupa beritahu, takut nanti dpt satu undian aja)
Tarikh tutup 1hb Januari 2011.
 
Senang aje, just Click Here utk penyertaan..lagi ramai lagi meriah..hadiah nye import dari sarawak..best2..bila agi..dh kita xberpeluang nk g miri, so MJBannister pon nk kasi lg GA nie khas kt blogger y setia berblogger..kihkih..

project mencari kerja



We represent leading manufacturers of Medical Equipment and Disposables in the areas of Anaesthesia, Critical Care, Infant Care, ObGyn, Home Care & others. We are inviting candidates who seek a challenging and rewarding career with us to apply for the following positions :-
Sales Executive 
Requirements:
  • Diploma or higher education level
  • Experience will be an advantage though not compulsory
  • Self motivated, able to work independently and possess a drive for success
  • Excellent interpersonal and communication skills with good command of written and spoken in English and Bahasa Malaysia, other languages are an added advantage.
  • Committed aggressive and result oriented
  • Possess own transport and willing to travel outstation
Interested candidates are requested to submit a comprehensive resume together with a recent photograph , contact numbers and expected salary before 30th April 2008 to : 

Insan Bakti Sdn. Bhd (190364-P)
2 Jalan SS19/1D
47500 Subang Jaya
Selangor
Or contact Sook Pei
Tel : 03-5633 2010 Fax : 03-5633 8010
E-mail : office@insanbakti.comoffice@insanbakti.com

AirAsiaX now flies to NewZealand!

AirAsiaX now flies to NewZealand!

Planning your holidays ahead? Starting from only RM199, AirAsiaX is now offering direct flights to Christchurch New Zealand! Hurry! Share this exciting adventure!

Celcom Great Sale Coming Back


The Celcom Great Sale is up for grabs!

Thinking of rewarding yourself with something awesome because you've been nice this year? Well, you deserve it! How about having a flashy cool gadget in hand to show off like Samsung Galaxy tab or a LG Optimus 7? Yes you're right, Celcom is giving you this opportunity by having a GREAT SALE starting NOW! So share this to your friends and better get your hands on before this sale is over and done, you gotta be quick, you gotta be wise!

WOW!!..interesting right? let have a nice journey on Here or just Click Here for more information.

Rosevelt's new single


Experience Rosevelt's new single and music video, Madicine!

Check our their debut music video on YouTube and also their first single Madicine on HitzFM Met 10 Charts every Sunday. Get your Madicine, today.

Check it out at Here or at Youtube .

Get new CD's or DVD's now for free..Click Here and Experience the music.

What Berry you are??


Check out what Berry you are today!

KepohBerry? KiamsapBerry? NoobBerry? What berry do you think you are? Play the fun quiz today and stand a chance to win a limited edition BlackBerry exclusively from DiGi. Share with your friends what berry are you on your Facebook and check out tons of other Cute Berry Characters! Trust me, you will definitely play this more than once, because it's just too addictive to stop! Share the fun today!

More information, Click Here

Invent Your Own iPad


Be part of the Invent Your Own iPad Application Contest and Win!

Love applications, be it on a Smartphone or Tablet for gaming, informative or educational purposes? Exclusive for Nuffnang Bloggers, here's your chance to do so AND be rewarded for it! Use your creative juices to "invent" your own iPad application and you may be worth of winning a free 3g 64GB iPad each! There are 2 prizes up for grabs. Here's how the 2 winners are chosen: - The best idea (both creatively and technologically feasible) - The most creative idea (Your idea may be well ahead of the technology that is available today but WOW us and you can still win a free iPad from Maxis.) FIRST PRIZE : 1 x 3G 64GB Maxis iPad + WIFI Maxis Modem SECOND PRIZE: 1 x 3G 32GB Maxis iPad + WIFI Maxis Modem Hurry up Churpers! Contest ends on Monday, January 17, 2010!

Grab now..Get your own Ipad for free. Click Here

The Celcom Everyone Sale is back!


The Celcom Everyone Sale is back!

The EVERYONE SALE is here and it’s gonna be the BIGGEST SALE of the year! We’ve got awesome offers for EVERYONE! Xpax is launching this sale at a perfect time, coinciding with the Christmas and New Year celebrations as well as school holidays. It’s the best time for people to go out shopping for new phones and gadgets, at AWESOME DISCOUNTS! You shoppers out there won’t wanna miss out on this! Share this mind-blowing deal now!

For more information, Click Here

Catch Korean Pop Stars live in Malaysia!


Catch Korean Pop Stars live in Malaysia!

Got your passes for DiGi LIVE Kpop Party 2011 passes during the pre sale earlier? Don't worry, if you missed the pre sale, you can still purchase your party passes at various outlets - DiGi Retail Centre at Sunway Pyramid, Rock Corners at The Gardens, and a few more outlets, check them out and share today! The Kpop party is not just about partying to your favourite K-Pop artist performing, you will also get the chance to have a meet and greet session with them! We're talking about once in a lifetime experience! How do you join this meet and greet session contest? You just need to look out the details under 'Meet & Greet Contest". Do share this with your crazy K-Pop addicts! Till then enjoy rocking with the K-Pop! There's a gift for 100 early birds as well as lucky draw for those who bought it! Spread the word!

To get free ticket, Click Here

encik nuffnang

aku xpaham lah knp org lain suka ria dapat BE..ape tuh??
knp aku xdpt rasa dapar benda tu..
nk buat mcne ekk??
mcne nk minta tapi kebayakkan nye sume nuffnang yang bg..
kenapa?

aku ada lah tiru BE org lain..
contoh nye dia dapat iklan airasia..
so aku pon nk try lah..
mmber aku cakap kn buat entry pasal airasia..
aku dh buat tapi xdapat pe2 pon..
ke nie semua tipu..
or hanye dapat ke org2 tpilih aje..
xpon sama mcm lelaki tgk puam..
nk y lawa2 aje sedangkn diri tu xde lah hensem mane..
mctu ker??
ish!!!..

daripada duk pening pasal en nuffnang..
baik aku g makan..dapat kenyang..
maaflah en nuffnnang..
maybe aku y xbuat betul2..
enth lah..
sifat manusia..
jika org selalu bg hadiah or phargaan,
maka dia lebih sungguh utk bkerja..
malas ah ambil kisah pasal benda remeh temeh mcni..
buat sakit otak je..

Sunday, November 28, 2010

Virtual Villagers enjoyable real time games


 

Features:

  • Real- Time Weather! Clouds, fog and sudden down pours drenching your tribe.
  • Real-Time Gameplay: new surprises every time you turn the game on!
  • Discover who among your tribe is destined to become Chief!
  • Investigate and rebuild the remains of a ruined city!
  • Find new sources of food for your villagers!
  • Help your villagers make a variety of unique potions from hidden herbs, many with unpredictable effects.
  • Dozens of new collectibles for children to retrieve.
  • Raise children who resemble their parents.
  • Help your villagers unravel the mysteries of Isola!



sape y berminat boleh download kt link kt bwh nie..
jng lupa say thanks ekk..heheh..
just wanna know sape y hit mu entry..
lalala~

http://dl.dropbox.com/u/14357585/games/VirtualVillagersX4.rar

Wednesday, November 24, 2010

show your love with Cornetto

satu lagi peraduan y mdapat sambutan hangat..

SHOW YOUR LOVE WITH CORNETTO

 i love ice cream cornetto..bila cornetto buat peraduan ini, sure aku xkan lepaskan peluang..
terpegun dgn hadiah nye..
tarikh tamat peraduan adalah 31 disember 2010..
sempat agi..
mula2 aku ingat peraduan nie kn ambil gmbr n send dgn penutup ais krim sbg bukti pbelian..
tapi..
sebenarnye ia just kumpul penutup ais krim je..
ooo...
salah ingatan..
tu utk peraduan coklat cadbury ahhh..
hehehe..
malu beb!!..

tapi xpe..
so far, aku dh ada berapa penutup ek??
agak2 boleh menang x??
emmmm...
klu buat cabutan btuah kan best..hehehe..
mane lah tau nasib..
send satu penutup dapat hadiah ptama..
gilours ahhh...
kihkihkih..

Dewi remaja

meletup..
wahhhh...
cantik2 calon dewi remaja anjuran majalah remaja.
aku suka baca majalah remaja.
byk info dan tips2 utk kecantikan dan bergaya..
kdg2 xtau nk pakai pe utk dinner, tgk majalah remaja..
sama dgn jiwa ku y meningkat remaja..

so..
klu sape2 y mahu nampak anggun n bergaya, 
cuba lah beli majalah remaja,
cuba tiru n bergaya dgn style pilihan majalah..
up to date lah korang!!!

hihi..

Monday, November 8, 2010

aku mgandung!!!!!?

teringin nk makan mcd..huhuhu..sape y nk belanja??ada sape2 x..huhu...


tapi akhirnye:

Ir Inn Ainiey berkata:
rasa nk bace buku di jj la....stress nyer.... Siti Balqis, Afiqah Tahir, Nur Diana, Nor Liyana Hashim , Shekin Aziz..nk kluar x ptng neh?

ape lagi..kuar lah dgn dia..sambil stdy kt kfc..best gak..gila2..tension klu stdy x fun..btl x..heheh..

Wednesday, November 3, 2010

akhirnye..

salam utk semua..kpd peminat2 blog nie..heheh..

lepas pada nie, blog ni akan terus aktif..tiada tempat y harus dluahkan rasa hati..disini lah tempat nye..

merenung jauh tiada guna gak..luah kan aje baru rasa selesa..terima kasih kawan2 y terus mgokong saya..hehe..

Wednesday, April 21, 2010

penyesalan..

malam nie aku xtenang..xtau knp..siang tadi time kemas barang2, tiba2 aku nangis..terllau rindu kt dia..tjumpa barang2 bersama dgn dia dulu. baju kemeja hijau dia yang masih dalam simpanan aku. rindu sgt nk bau badan dia. ku peluk cium baju tu sbg penawar rindu..terlalu sakit..akhirnye tumpah jua air mata aku..

bila aku fikir2, knp aku kejam sgt dgn dia. time dia msj aku rasa mcm nk marah aje. itu suratan takdir. aku kn terima. dia tinggalkan aku sbb dia sayang tempoh dia bersam awek dia dulu sedangkan klu dihintung, aku lebih bersama dgn dia. 24jam X 2tahun..buka mata tgk dia, tutp mata tgk dia..nama dia sering bermain dibibir..

maafkan aku. aku yang bersalah. aku dh cuba nk msj dgn baik2 tapi kdg2 aku sakit..terlalu sakit..ini bukan aku..knp aku mesti balas semua msj2 dia dgn kata2 yang myakiti hati dia..sedangkan dia xnah nk cari gaduh dgn aku..silap aku..kesalahan aku..maafkan aku..

skrg nih pe2 perasaan atau ape yang aku nk luahkan aku akan bgtau kwn dia. seseorang dari pihak dia kena tau perasaan aku. ape silap aku sehingga dia sanggup tinggalkan aku..salah aku ker nk bmanja dgn dia..knp dia terlalu senang tewas bila bersama dgn aku..dia bgtau dia lemah bila bersama dgn aku..knp perlu mctu..sedangkan aku xnah rasa ghairah atau pe bila bersama dia. aku rasa selamat dan hepy. bgurau senda belajar bersama makan bila dah lapar g jalan2 bila dh boring belajar..

aku rindu bersama nye dahulu. aku sepatutnye pulang dgn train semalam tapi hari ni aku masih kt utm. masih mgemas barang sambil menagis. terlalu bayk memori barang2 aku. tersa mcm nk bakar aje semua barang2 aku..tjumpa haruman kete dia..sungguh sahdu..baju time kuar first dating aku as gf dia..resit2 makan2..mcm lagi yang boleh mgingatkan aku kpd dia..

setiap kali aku teringat kt dia, tangan aku akan shaking dan aku akan rasa gelisah. getaran dihati aku masih berdegup kencang. perasaan itu masih suci..belum sempat aku berperanan as gf dia..kasih sayang aku belum dicurahkan kpd dia..tapi dia sudah menilai kasih aku dgn terlalu mudah..aku baru mahu mgenali dia yang sebenarnye. selami kehidupan dia dan mmg aku cemburu..aku tamak..aku mahu miliki dia secara mutlak..salah aku..

bila agaknye perasaan ini akan hancur..xtahan derita hati aku bila teringat kt dia..knp lah dia xnah nk hargai aku..maybe dia bukan pasangan yang baik utk aku..tapi knp hati ini myayai dia terlalu..sebelum ini aku juga pernah bercinta. pernah berkasih..tapi cinta aku kt dia xsetanding cinta lepas..dia xhensem xpernah manjakan aku dgn duit..my ex dulu suka manja kan aku dgn duit sbb dia dh keje. belikan aku barang2 yang mahal. tapi aku xnh rasa ape yang aku rasa bila bersama dgn dia. second ex mat rempit. terlalu buas kehidupan dia. hisap rokok, judi, video lucah sume dia layan. aku pernah selami hidup dia tapi aku xde rasa mcne aku rasa sekarang. aku pon xtau ape yang buat aku jatuh cinta kt dia..adakah itu cinta??

setiap ape yang berlaku kt dia, aku tersa getaran nye..hari tu, aku pernah rasa xsedap hati..rasa mcm nk g hospital aje..aku nagis..aku takut kehilangan dia..aku berdoa..buat solat hajat..solat istikharah..ternyata kawan dia yang kemalanagn dan time aku lawat mmber tu, aku nampak kete dia..syukur sgt..dan mmg benar aku rasa nk g hospital krn kt sana aku akan jumpa kete dia..just like in my dream..sama lah gak dgn kes dia baru2 nie..aku dapat mimpi dia berpacaran dgn puam lain..puam tu ada suka kt dia tapi dia xtau..aku xpasti sape puam tu..dan bila ada org btanya aku ttg hubunga kau dulu dgn dia, aku kehairanan..betul ker mimpi aku tuh..mrk dh jauh ker..bila aku tnya dan selidik mmg sume org dh tau tapi mrk diam aje..jd kes bila dh kantoii..aku nagis..hanya sorang yang aku boleh bgtau..suraya..jika dia xcaya kt aku, aku xkisah aku just nk bgtau dia agar dia xkn tipu lagi..nk tau ape yang dia ckap..emmm, terima kasih krn bgtau..aku xkisah..aku maybe layan dia..sbb aku boring..so biarlah dia..dia yang nk kt aku bukan aku y gedik2 nk kt dia..sbb aku bosan so aku layan ajelah dia..terlalu sakit hati aku bila suraya cakap mctu..org xsudi tapi dia masih mmohon agar still bersama..dlm hati dia, dia mahu kekalkan tempoh 4 tahun hubungan itu tapi dia xtau yang hati suraya dah kering pd dia..terlalu sakit hati aku bila org yang aku sayang tiba2 dimiliki oleh org yang xreti nk hargai dia..

bila aku bgtau mmber aku yang dia ada msj aku..dia bgtau dia rindu kt diana yang dulu..mmber aku pesan supaya jng duk layan sgt perasaan itu. jika dulu dia xmhargai aku, maybe akan dtang juga dia xhargai aku..aku bukan boodoh atau xcantik sehingga xde orng nk kt aku..aku masih ada kelebihan aku sendiri..cuma entah lah..nk kata dia first love aku kot..dulu maybe cinta monyet sbb time belajar..xde nk rasa2 ghairah mcm dah dewasa..dan aku mmg gadis yang naif..xtau pe2..masih dalam belajr..after second ex aku hilang, aku barulah tau dunia remaj mcne..kdg2 aku xdapat terima ape yang berlaku..dia pernah bgtau aku rahsia dia dgn awek dia..aku balik bilik aku nagis..knp aku yang kn nagis sedangkan dia xnh insaf pon..sbb aku naif..aku xdapat terima yang dia sudah hanyut..betul ker..knp smpai mctu sekali..

skrg aku masih sakit dgn kenangn lalu..xsabar rasanye menunggu ketibaan org baru dlam hidup aku..org yang boleh mjaga aku..myayai aku seadanye aku..org yang mhargai aku..aku xminta harta yang banyak, rupa yang hensem..cuma yang aku minta dia mampu mjaga aku dan memberi jaminan keselamatan kpd aku..aku rasa selamat dan disayangi pon dh cukup..ape yang puam mahu dlam hidup dia adalh dia nmpak ALLAH dalam diri kekasih dia..krn ALLAH sentiasa ada ketika kita mmerlukan..sentiasa mberi pertolongan time susah..mdoakan kesejahteraan kita..dan aku, ingin sekali melihat ALLAH dalam diri org itu..ampun akan aku YA ALLAH krn aku akan myayangi dirinya lebih dari sayang ku pada MU..krn dia ciptaan MU dan dia adalah jelmaan-MU..akan aku patuh kpd segala ajaran MU sepertimana aku patuh pada suami ku..

maaf kpd hadi if entry ini mcetus kontroversi..

baiklah..maybe ini entry terakhir aku..selepas pada ini, aku akan tutup blog ini. aku xmau dia tau perkembangan aku..biarlah dia rasa ape yang aku rasa..aku ada ALLAH yang boleh mberi petunjuk jika berlaku ape2 pada dia..skrg ini aku xpernah tinggalkan solat istikharah..org cakap buat solat tu bila mah petunjuk atau minta bantuan ALLAH..setiap mimpiku adalah kamu..hanya ALLAH aje tempat aku mrujuk segala kerisauan atau kegelisahan hati aku..Dia yang cipta perasaan ini, maka Dia lah tempat aku memohon petunjuk..YA ALLAH KAU SEJAHTERA LAH HIDUP DIA..BAHAGIA LAH DIA BERSAMA INSAN YANG SELAYAKNYE UNTUK DIA..JANGAN LAH KAU TIMPA DIA DGN KESUSAHAN ATAU BENCANA..MUDAHKAN LAH SEGALA URUSAN DIA DI DUNIA MAHUPON DI AKHIRAT..SESUNGGUHNYA KAU LAH PENCIPTA YANG MAHA BESAR AGUNG NYA...AMPUN KAN LAH HAMBA MU INI YA ALLAH..SESUNGGUHNYA AKU HANYE INSAN YANG LEMAH..TEWAS DENGAN GODAAN SYAITAN YANG DURJANA..AKHIRI NYAWA KU DALAM IMAN DAN TEMPATKAN LAH AKU DALAM GOLONGAN YANG ORANG BERIMAN..MAHA BESAR YA ALLAH..MAHA AGUNG YA ALLAH..amin..

maka selesai sudah pengakhiran blog ini..http://mimpimuadalahaku.blogspot.com/

Tuesday, April 20, 2010

latihan industri MOOD..

Kepada semua kawan2ku ;

1. Jaga nama baik Kolej & UTM.
2. Jangan buat hal di pejabat/luar pejabat.
3. Sentiasa patuh dengan peraturan yang dah ditetapkan.
4. Jaga etika pakaian dan sopan santun.
5. Jangan cepat putus asa! Usaha, usaha dan usaha.. "sesuatu yang baik takkan datang bergolek, kecuali rezeki yang dah ditetapkan".
6. Jaga KOMUNIKASI dan hubungan baik sesama officemate, anda akan dinilai berdasarkan kepada kriteria itu!
7. Cari ilmu, jangan tunggu ilmu itu datang dengan sendirinya.


Good luck, tabahkan hati, tenangkan diri,jangan duk brangan nk cari pakwe doktor ekkk...heheheh..

i always had this crush on u..


ape perasaan klu kita add dia as frenz dalam facebook tapi sekarang nih bila kita buka page dia, kita xboleh access profile dia dan terpapar kn add dia lagi..bukan ker dia dah lama as frenz dulu sebab  itu facebook utk bdk2 kelab tapi knp dia xde dalam list of frenz??? pelik kan..tapi itu kenyataannye
..


tambahan: tadi pas mandi baru je teringat pasal hutang orang. semalam mmber kelas aku g makan steamboat..iye ker mctu ejaan dia??..entah lah biarkan lah..dan tetiba aku teringat lah plak ada seekor mamat nie berhutang seafood nga aku..knp aku tulis mamat seekor sebab dia mmg ada ekor..hahahah..btl x dear???..tapi aku samar2 ape yang buat dia bhutang dgn aku..yang aku tau aku menang dan aku akan dibelanja makan seafood kt kampung nelayan setulang ekkk..dekat2 situ lah..bila dia nk byar hutang tu?? dan satu lagi, aku rasa dia dah ambil lebih dari cukup duit aku dulu..sbb beg duit aku adalah beg duit dia gak..hahahha..klu aku xbawa beg duit kan, aku suh dia tolong simpan kan duit spare dalam beg duit dia, nnti adalah dia cakap dia dah tgunakan duit tu..pe kes???..sedangkan dia bukan anak bapak aku or anak tiri belah mak aku..siot je..yang dia pandai sgt tu, time makan dia g bayar dulu. so aku xleh tau bayaran sebenar duit yang perlu aku bayar..yang aku tau, setiap minggu aku habis rm50 sedangkan klu aku sorang2 xmungkin boleh cecah belanja sebanyak tu..bodoh gak aku nih..huhu..siot je..ada gak time masuk kedai komputer, dua2 mmg gila gadget, ape lagi mcm2 benda nk beli. mouse yang dia gn sekarang tu datangnye dari duit aku sbb time nk beli dia cakap dia hutang dulu ekk..rm23 or 32??..entah dah lupa..bila mau bayar duit hutang tuh??...ape kes nie der, lu makan lebih dari sepatutnya..agak2 lu, lu ada keinginan nk bayar balik duit wa x??..iyelah sebab klu itu duit makan or duit minyak wa xkisah tapi yang lu cakap lu hutang tu, wajib bayar tau..n setakat duit makan tuh, bukan kah kita in relationship time tu, so wa xkisah sgt sbb wa yang bg..yang selebihnye tu mcne der???...hutang dikira hutang..bf x bf..bila nk bayar????....

kenapa lelaki suka mempermainkan hati n perasaan perempuan???

knp lelaki suka mempermainkan perasaan perempuan?? bila dia cakap sayang dia knp xbermaksud sayang??klu dh benci tp knp cakap sayang..siap bgtau rindu2 lagi..bila puam lentok, salahkan puam sebab murah sangat dan senang hanyut~~..kata2 tu dipinjam oleh seseorang yang suka hanyut..

aku xtau nk cakap mcne..dah terang2an dia mgaku dia dah ada awek tapi dia still layan puam lain gak..even puam tu just mahu frenz dgn laki tuh..bila puam tu dah lentok, dia mula buat hal..kata sayang tapi xbermaksud mctu..sungguh murah kata2 sayang dia..knp perlu wujud lelaki mctu??..bila puam tu ada perasaan dia tinggalkan macam sampah..mempermainkan perasaan puam tul..bila puam tu sedar siapa diri dia dan dia berundur, tiba2 lelaki tu datang mcari nya dan ucap kata2 rindu..i miss my old diana..wat that mean?..maybe bagi lelaki itu, it just ungkapan tapi dia xnah nk fikir perasaa puam yang sudah lama mempunyai crush kt dia..dari mula2 mereka kenal, puam tu dh mula suka lelaki tu. dia cerita kt kwn lelaki tu. dan sehinggalah pada suatu hari cerita tu tbongkar..malu mmg malu tapi xsalah mbiarkan lelaki yang kita sayang memahami diri kita dan perasaan kita..tgk lah midori no hibi, kisah perempuan yang dah lama ada crush kt lelaki yang dia minat, dan suatu hari dia dapat dekati lelaki itu even as tangan kanan lelaki tu..kan best klu benda tu boleh berlaku kt dunia reality..ingin aku mjadi tangan kanan dia. dekati dgn diri dia..sungguh indah saat bersamanya tapi aku harus lupakan dia..dia bukan lelaki untuk aku..

oh ye, lupa nk bgtau..nama ku diana..seorang gadis yang naif. lurus..senang ditipu..mmg dia naif..dia xtau ape tapi berlagak dia tau sbb dia xnk dipandang rendah oleh orang lain..aku ada 4 beradik tapi aku adalah insan yang amat ayah aku paling risau sbb aku terlalu manja dan susah dikawal..ayah selalu pesan time aku nk kuar dgn bf. sedangkan adik2 yang lain ayah xnah kisah. maybe ayah dah tau personaliti aku yang susah dijaga..dan aku suka dikongkong..pelik kan..masih aku ingat, time konvo aku malas nk stdy sedangkan time tu nk final..cukup sekadar " klu d xstdy naim xnak msj d lagi"..itu dh cukup mbuatkan aku patuh. aku sdty even sebenarnya ia sekadar penipuan..klu cakap " klu d xbgn solat subuh, satu cubitan kt pipi kanan plak"..tiap2 pagi aku bgn subuh sebab bukan aku xnk dicubit tapi itu adalah satu ugutan dan aku akan patuh..lurus x aku??..hehehe..

my frenz bgtau puam paling lemah bila lelaki main leher dia tapi x bg aku..aku paling lentok time sape2 je main kepala aku..cium ubun2..usap kepala aku..semalam time teman romate g jilid psm dia, ada lah pasangan foreigner nie, awek dia duk ktf, n time bus dh sampai ktf, laki tu main kepala dia, cium ubun2 dia..im so jealous..hhuhuuu..

kenapa lah lelaki suka mempermainkan perasaan perempuan???
delove_adila (Female, Damansara) answered:

gul terlalu emotional n ikutkan perasaan..dorg lebih mngikut perasaan dri akal fikiran dlm mmbuat sesuatu decision berkaitan hdop dorg..sy pon sumtme cmtu=)

syanana (Female, Pasir Gudang) answered:

mgkin silap gurl kot especialy ble kapel,,kalo bleh nk serah jiwe rage..but it actualy not d exact way 2 prove our love toward that man,,nway,,laki yg baek xkan sntuh that gurl slagi blum kawen =)..so chose d right guy b4 kapel with them..hehe
 deathmonk (Male, Shah Alam) answered:

kerana terlalu percayakan lelaki..
atau berpakaian yang terdedah..
=.="

Deadman (Male, Seremban) answered:

sbb laki pandai menipu kot....

fendi (Male, Kluang) answered:

krna mereka tidak cukup ilmu.....

Monday, April 19, 2010

8 Dating Mistakes Even Smart Women Make

Dating Mistake #1: Being Too Available

We’re not suggesting you play games, but we are telling you to indulge your passions and resist the urge to abandon your social circle every time your new man sends an invitation. Take Sebastian, 34, from Chicago, for example: “When I was single, there were women I initially liked who seemed to be waiting by the phone for me to call, which let me know if I didn’t meet someone else I wanted to date, I had a standby. There just wasn’t anything to work for, and that turned me off,” he says. The more you engage in and enjoy your life, the more he’ll work to be a part of it.

Dating Mistake #2: Trying to Rehabilitate a Bad Boy

Ending a relationship is rarely easy, and though flying solo might not be your long-term goal, being on your own is better than feeling alone in a relationship with someone who treats you poorly. Even when it might be tempting to give a toxic romance one more try, knowing when to cut your losses and move on leaves you available and baggage-free when the right guy comes along.

Dating Mistake #3: Looking for Perfection

Encouraging you to settle isn’t our style, but separating your desires from your deal-breakers can give your love life a major upgrade. “There are some qualities that your mate must have—being honest, for example—and others, such as movie-star looks, that should be thrown in the would-be-nice category,” says Elizabeth R. Lombardo, Ph.D., author of A Happy You: Your Ultimate Prescription for Happiness. “Sit down and realistically figure out what characteristics are nonnegotiable and then be open-minded about the rest.”

Dating Mistake #4: Feeling Sorry for Yourself

Resist the urge to bemoan your single status (which will only make him wonder why you find yourself such terrible company) and use this time to date yourself. Taking a dance class at the local studio, hitting up the exhibit you have been aching to see and trying out the new wine bar on the corner will not only offer you the chance to have more fun but will also leave you more likely to meet someone who shares your interests. So much better than sitting in your apartment waiting for someone to “wink” at your online profile picture, isn’t it? Another bonus? You’ll have far more interesting things to talk about over dinner than what your boss made you do on your lunch break last Friday.


Dating Mistake #5: Knowing His Thread-Count Before You Know His Phone Number

Getting it on with a sexy stranger is your natural-born right, but according to many guys, it can be the wrong move if you’re looking for long-term love.
Follow the advice of super-sexy leading man Gilles Marini (he was Samantha’s sexy neighbor in Sex and the City: The Movie): “Men love women who respect themselves and who do not rush into bed with them but instead go on a few dates, where they can start to gain an understanding of each other and then decide whether or not to take things further. Women need to know that taking it slow and getting to know one another is the best way to get into a good relationship,” he says.

Dating Mistake #6: Being Too Selfish in Your Relationship

One of the downsides of being independent is that it can lead to some self-absorbed tendencies—a huge turnoff for men looking for a serious relationship, says Ming Gregory, a professional matchmaker at Color Blind International Dating Service. So make sure you’re giving as much as you’re receiving in your next relationship. “A partnership involves two people who share mutual interests and mutually benefit one another,” she says. “It’s not just about what being with him can provide you; it’s about how you can come together to complement each other.”


Dating Mistake #7: Believing in The One

“A lot of women make dating more difficult by placing so much pressure on themselves to find the one-and-only-man-in-a-billion they believe is right for them,” says Ali, 35, from Gaithersburg, Maryland.
Instead of convincing yourself the ex you dumped was your soul mate or that perfect-but-married co-worker was your one that got away, take a cue from our male counterparts and approach the dating scene with the idea that there are plenty of men who are capable of making you laugh, sharing your values and melting your heart, and you’re going to have fun with several of them until you find one worthy of your commitment.

Dating Mistake #8: Forgetting Your Manners

We can’t imagine this is something you’d ever do, but a little reminder never hurts: Say thank you.
“Good manners have become so old-fashioned that men now wait for the thank-you at the end of the date as a way to see if she’s worth seeing again,” says Brian, 30, from New York City. “I don’t care if the woman looks like Kate Beckinsale and has a Ph.D.; if she can’t be bothered to utter those two little words, I am never calling her again.”

Sunday, April 18, 2010

diana dah xde..

we miss u..

i also miss old diana..tp yang sudah pergi xusah dikenang kembali..biarlah dia pergi..yang masih hidup haruslah dihargai..yang lepas hanya menjadi kenangan.. 


manusia memang suka mhargai insan yang sudah pergi meninggalkan dia tetapi sepanjang insan itu hidup, xpernah plak dia mahu mghargai..bila sudah tiada baru dicari2..sesungguhnya mereka tergolong dalam insan yang kerugian..sama lah gak dgn melakukan solat..time sihat malas aje tapi bila dah sakit baru nk ingat kt tuhan..time susah baru tcari2..hargailah ape yang kita miliki sesungguhnya itu adalah tanggungjawab ALLAH kpd kamu untuk membimbing dan membawa dia kejalan yang benar..setiap orang dikurniakan tanggungjawab dan tugas masing2..

crush..

.
.
.
.
.
.
i buat semua ini sebab i sayang kt u..
.
.
.
.
.
.
.
.
maafkan i sebab i xdpt beri yang tbaek..
.
.
.
.
.
.
.
.maaf sebab i sayang kt u
.
.
.
.
.
.
.
i rindu kt u, dear..
.
.
.
.
.
.
.
i nk minta maaf sebab i ada perasaan ini pada u
.
.
.
.
.
.
.
maaf sebab itu adalah my crush
.
.
.
.
.
.
i always had this crush on u..
;(

entry terkumpul..

dear diari,
sory sbb dh lama xbuat entry. busy lah dgn final..huhu..entry kali ni berkata " sure dekan lah sem nih"..itu adalah kenyataan berani mati yang telah aku buat..cabaran kali nie adalah dekan 3.88..tough x??sakit gak nk dapat tapi aku nk cabar diri..mane lah tau aku dapat buat ker..hhehehh..so yang pasti aku akan gembira nnti..heheh..

story 1

midori no hibi

cite anime mgisahkan cinta tpendam seorang gadis thadap seorang lelaki yang sudah lama dia minati. dan pada suatu hari, lelaki itu berhajat, alangkah seronok nye memiliki kekasih krn tiada siapa sebelum ini menerima dia krn dia suka bgaduh. org takut utk rapat dgn dia. dan gadis itu crush kt dia. adakah salah sekiranya seorang gadis mempunyai perasaan terhadap lelaki yang dia minat? adakah salah sekiranya memepunyai perasaan mctu?? hanya lelaki sahaja kah yang berhak memilih teman perempuan tetapi tidak bagi perempuan??adil kah dunia terhadap perempuan??

i always had this crush on you!

by the time i noticed
i was thinking about you
i thought that was really embarrassing
and i really hated it
it's because i am afraid to convey my feelings
even if i suppress it in my head
i can't do anything about my heart
to make you not able to notice when we meet
and to make it no different from the norm
is how i plan to talk to you, but couldn't
i am suffering
i ended up lying to you, but..
just a bit more..just a bit more..
if i can get close to your heart
just a bit more..just a bit more..
try not to erase this moment
please god, give me courage


salah kah mempunyai perasaan ini???

Thursday, April 15, 2010

pilihan mu..adakah aku??

"aku pilih yg bleh bawa diri...  
"org bley trima takdir ape yg ditrima ngn redhanya...   
"org yg bley aku hdup...yg die phm aku....   
"org yg bley nasihat aku... bla aku tersasar..

pilihan mu mcne dear?? adakah mctu gak..maybe aku xreti nk bawa diri sbb separuh diri aku ada pada mu..aku maybe xleh terima kenyaterlalu mcintai mu..aku xboleh hidup tanpa diri mu..aku memahami mu krn kau sebahagia dari diri ku..aku xreti nk nasihati mu krn diri aku adalah sokongan tulang belakang mu..maybe cara teguran ku berbeza..niat ku hanya satu..ingin miliki mu seadanyaa diri mu..dgn kelemahan dan kehinaan mu..aku terima dgn hati yang suci mcintai mu..hihihihihih...

(maaf atas kesilapan aku selama ini.,aku terlalu mcintai mu. maaf sekiranye aku dah mlukai mu. maaf sekiranye aku terlalu sayangi mu..maaf kan aku krn mpunyai perasaan ini..)

Wednesday, April 14, 2010

midori no hibi

 
Original / Romaji LyricsEnglish Translation
soshite kizuita toki ni kangaeteru no wa kimi no koto de...
sore ga sugoku hazukashikattari
sugoku iyadattari omoete
sore wa boku ga kimochi wo tsutaeru koto ga kowai kara de 
When I noticed I was thinking about you...
I felt very embarassed
And I really hate that feeling
That's because I'm afraid to convey my feelings
atama de osaetsukete mo kokoro ga dousuru koto mo dekinakute
autabi ni kimi ni satorarenai youni
itsumo to kawarinai youni hanashiteru tsumori de
Even though I suppress it in my head I can't do anything about my heart
I don't let you notice it when we meet
So it can be normal how I plan to talk to you
yoyuu mo nakute kurushiku natta boku wa
kimi ni uso wo tsuiteshimau... dakedo
To act so composed has started to hurt
Lying to you I will put away... but
mou sukoshi... mou sukoshi...
kimi no kokoro ni chikazuitara
mou sukoshi... mou sukoshi...
ima kono toki ga kienai youni
A little more... A little more...
If I can get closer to your heart
A little more... A little more...
So that this moment won't end
douka kamisama boku ni yuuki wo kudasai
Please God, give me courage
soshite omoiagunete mo kakkou warui dake no boku de...
kimi ga dou omotteru no ga ki ni natte mo
ippo mo saki he sumanai wakatteru tsumori de
When I'm alone with my bad crazy thoughts
I worry about what you think of me
I'm sorry I stepped forward to try to let you know
jibun jyanai you na mune no MOYAMOYA ga
itaku natte nigetakunaru... dakedo
I'm not myself, I don't like the fog around my heart
Depending on someone else makes me run away... but
mou sukoshi... mou sukoshi...
kimi no soba ni irareta nara
mou sukoshi... mou sukoshi...
yoru yoake nai de kureta nara
sabishii toki mo namida wo nugutte ageru kara
A little more... A little more...
If I can get beside you
A little more... A little more...
Night does not continue once dawn comes
So wipe away your tears when you're feeling lonely
yozora ni ukabu kakete mo hikaru tsuki ga
tsuyoku mo narenai jishin mo nai
boku wo mite hohoenda hora ne...
The glowing moon floats out into the heavens
I'm not stronger or more confident
See me smiling, look, OK?
mou sukoshi... mou sukoshi...
kimi no soba ni irareta nara
mou sukoshi... mou sukoshi...
yoru yoake nai de kureta nara
A little more... A little more...
If I can get beside you
A little more... A little more...
Night does not continue once dawn comes
mou sukoshi... mou sukoshi...
kimi no kokoro ni chikazuitara
mou sukoshi... mou sukoshi...
ima kono toki ga kienai you ni
A little more... A little more...
If I can get closer to your heart
A little more... A little more...
So that this moment won't end
douka kamisama boku ni yuuki wo kudasai
Please God, give me courage 

pilihan hati..disayangi atau menyayangi??

ghost of girlfriends past (2009)


movie ni mgisah kan seorng playboy yang diganggu oleh kekasih2 lama nye. dia telah banyak sakiti hati perempuan. kisah ni bermula dari dia berjanji dgn kwn puam dia masa kecil2. i will love u forever. i will take care of u. after parent guys tu mati, dia dijaga oleh pakcik dia. dan pakcik dia tu playboy. guy tu mhadiri wedding adik lelaki dia n dia tjumpa dgn gadis idaman dia. gadis tu jadi wedding planner. time kt umah tu, guys tu didatangi oleh 3 ghost past gurlfrenz. tujuan nye hanye satu, mbuka mata lelaki tu terhadap cinta sebenar. knp lelaki suka mempermainkan hati n persaaan perempuan???dalm cerita nie, lelaki tu sedar yang gadis idaman dia sgt mcintai dia dan dia telah myakiti hati puam tu. sikap nye yang xpercaya pd cinta telah myebabkn wedding adik dia tergendala. dan last ghost telah mberi gambaran future event, gadis tu berkahwin dgn lelalki lain. bila dia sedar, dia mahu sume kesilapan dia dbaiki. dia xmahu sakiti hati gadis idaman dia itu...the end..


poll
situasi A, seorang puam pendamkan perasaan nye kt lelaki. dia takut nk bgtau. blum sempat dia nk bgtau, dia dapat tau yang lelaki tu dah berpunya, so dia terus pendam kan perasaan dia.
situasi B, seorang lelaki meminati puam. diaorg couple tapi laki tu xtau yang paum tu just nak mpermainkan hati dia aje. sbb dia boring. lelaki tu sgt syg n kasih kt puam tu tapi sebaliknye tidak.
situasi C, puam yang diminati lelaki B pernah berkata" maybe aku layan dia sebab aku boring"..
situasi D, 3 org diatas bertemu, gadis A setia mcintai lelaki B. dan lelaki B sayang kt puam C. sedangkan puam C hanye mahu mpernainkan hati lelaki B.


memilih orang yang kita sayang atau orang yang sayang kt kita??

6ixth Sense - Tak Bisa Memilihmu


lagu ini khas ditujukan kpd kekasih gelap ku, krn aku telah buat keputusan ingin memilih mu, maaf aku xbisa memilih awek ku krn aku telah hanyut mcintai kekasih gelap ku, aku mcintai nya..

Telah jauh terpisah, diriku dan dirimu,
Dalam ruang dan waktu,
Sendiriku jalani sepiku, tanpa dirimu,
Resahku tanpa hadirmu,
Sungguh berat hatiku untuk merasakannya

Salahku mencintai dirinya saat jauhku terpisah
Darimu,Dan hadirnya menyentuh hatiku,
Untuk cintainya,
Hatiku pun inginkannya,
Hingga runtuh setiaku kepada dirimu

seorang kekasih yang curang dalam percintaan

Kusakiti hatimu yang tulus mencintaiku….

dia sakiti hati awek dia demi perempuan lain

C/O
Maaf ku tak bisa memilih dirimu
Karena kuterhanyut mencintai dia
Inilah salahku yang memberi ruang
Didalam hatiku tuk mencintainya…

seorng kekasih memohon maaf kpd awek dia krn telah mbuat hati nya sakit, dan dia telah hanyut mcintai puam lain, dia terpaksa tinggalkan awek dia sbb dia telah buat salah dgn mberi ruang dalm hatinye untuk puam lain
(terhanyut jiwa ini,terjatuh dihatinya)

kekasih itu telah tinggalkan awek dia demi puam lain. lagu ini khas utk awek dia. dia minta maaf krn dia bersalah mberi ruang dlm hati utk org lain. perasaan keliru antara awek dan kekasih gelap. dia terlalu mcintai kekasih gelap nya dan dia buat keputusan mahu tinggalkan awek dia. maaf krn aku tak bisa memilih awek ku..aku dah pilih teman or gadis idaman ku ini merangkap kekasih gelap ku dulu..

Sunday, April 4, 2010

Kupu-Kupu Sundal Malam

 


Kupu-Kupu Sundal Malam

Kelkatu jantan
galak mengulit malam
haus berahi.

Sang kupu-kupu
penjual susu hamis
sundal menggoda.

Di bawah neon
sayap-sayap dahaga
memerah susu.

Pancut pertama
kelkatu rebah nikmat
sayapnya patah.

Pancut kedua
kupu-kupu pun terbang
ke ranjang baru.

Pancut ketiga
lampu neon terpadam
malam dah tamat.


(sajak ini hasil nukilan http://rymza.blogdrive.com)
(p/s: kupu2 adalah binatang serangga yang cantik dipandang. tapi amat beracun apabila disentuh. knp perlu jadi kupu2 malam yang patah sayapnya. knp tidak jadi kupu2 ditaman larangan yang mhiasi taman tanpa perlu disentuh. cantik dipandang dan suci dari racun. kupu2 dalam sajak ini membawa watak wanita sundal yang menjadi hiasan bg lelaki dan memuaskan nafsu lelaki. dia terlalu indah cantik bentuk badan tapi dia berkhidmat utk tujuan yang tidak benar akalnya. umpama kupu2 malam yang beracun. )

cinta pertama


cinta pertama...org cakap cinta itu suci..dan manis..lebih2 lagi cinta pertama..???

ingin ku mjadi kekasih ALLAH yang setia

1. Hendaklah banyak dan selalu bersembahyang sunat Taubat
setiap kali atau sebaik sahaja melakukan dosa atau ketika merasa diri
berdosa.Bertaubat hendaklah bersungguh-sungguh dan menangislah,
sebaik-baiknya sehingga mengeluarkan air mata, berasa takut dengan azab
Allah yang Maha dahsyat itu


.2. Banyakkanlah menangis dan mengadukan hal kepada Allah kerana mengenangkan dosa.

3. Bermunajatlah (berdialoglah) secara langsung dengan Allah di waktu
sendirian ketika sunyi (di tempat sunyi) kerana cara itu hijab dengan
Allah itu terbuka.Dalam munajat itu mintalah supaya mati dalam di dalam beriman dan Islam dan supaya Allah membantu kita yang lemah ini


.4.Hendaklah menjauhi semua perkara yang haram dan makruh sama ada perkara zahir mahupun batin.

5.Sentiasalah dalam berkeadaan berwudhuk. Sekiranya terbatal, maka diambil semula.
Orang yang berhadas, walaupun hadas kecil (tidak berwudhuk) akan
terhijab dirinya daripada Allah.


6. Jangan menggunakan
lidah untuk perkataan yang sia-sia. Hendaklah lidah dibasahi dengan
selawat lantaran rindu kepada Rasulullah SAW. Sesiapa yang selalu
berselawat kerana rindu kepada Rasulullah SAW, barulah RasulullahSAW
akan rindu kepadanya. Sesiapa yang mencintai Rasulullah SAW, maka
Rasulullah SAW pun akan cinta kepadanya dan di akhirat baginda akan
memberikan syafaat.


7. Perbanyakkanlah sembahyang sunat Dhuha
kerana ia boleh menenangkan hati. Setelah sembahyang Dhuha ikutilah
pula dengan membaca Al-Quran. Bacalah Al-Quran sebanyak mungkin yang
kamu termampu


.8. Hendaklah redha dengan Allah. Sesiapa
yang tidak redha dengan Allah, maka di dalam hadis Qudsi, Allah telah
mencabar supaya mencari Tuhan lain selain daripada-Nya. Hendaklah redha
dengan Rasulullah SAW dan rasul-rasul yang lain.


9.Jangan tidur di waktu malam. Hidupkan malam dengan beribadah kepada Allah,
munajat, mengenang dosa dan bertaubat sebanyak-banyaknya. Sesiapa yang
tidur banyak di waktu malam bererti dia lalai daripada mengingati Allah.Malam adalah masa yang terbuka hijab di antara hamba dan Allah.


10. Hati kita jangan dibiarkan lalai, hendaklah sentiasa beristighfar, bertasbih dan berwirid.

11.Jangan berhutang. Kalau berhutang, jelaskan segera walaupun 10 sen. Kerana sesiapa yang mati walaupun mati syahid, sedang dia menanggung hutang, maka ia tidak akan dapat masuk syurga.


12.Sentisalah ingat akan mati kerana orang yang ingat mati dekat dengan Allah.

13. Hendaklah bersangka buruk dengan diri sediri, dan bersangka baiklah dengan orang lain (sahabat).

14. Redhalah dengan sebarang takdir ketentuan Allah yang menimpa sama ada perkara itu baik atau buruk.

15. Suami adalah perantaraan (pembawa) isteri ke syurga. Oleh itu taatlah kepada suami bersungguh-sungguh. Semoga nanti dapat masuk syurga di mana yang dikehendaki. Kalau
bersalah dengan suami walaupun kecil, bersegeralah minta maaf.
Sentiasalah bermanis muka dan memberikan senyuman mesra kepada suami.
Jangan melakukan perkara yang boleh menyentuh dan menyinggung hati
suami.


16. Setiap kali mengakhiri doa, akhirilah dengan berdoa untuk semua guru-guru kamu.

Friday, April 2, 2010

taskirah pagi..versi1..

time sunyi lagi mdamai nie, aku tiba2 ada tbaca satu blog ini. bagus sangat. disini aku nk konsi bersama. yang baik datang dari Allah, yang cela datangnye dari diri aku yang hina.

JANGAN MENGAKU BERZINA

Oleh,
Ahmad Jailani Abdul Ghani
29/04/2009

Suatu ketika seorang isteri memberitahu kepada saya bahawa beliau telah berzina. Sekarang telah pun bertaubat di atas dosa yang telah beliau lakukan itu. Malangnya timbul pula masalah lain. Beliau berhasrat untuk berterus terang dengan suaminya tentang dosanya itu. Dilemanya ialah beliau bimbang jika suaminya mengetahui berkenaan maksiat lampaunya itu, kelak suaminya akan menceraikannya. Sedangkan rumahtangga mereka aman damai, tiada perbalahan. Ada anak yang comel. Beliau juga tidak sanggup diceraikan. Namun, hati kecilnya sering rasa bersalah bila memandang wajah suaminya. Soalan yang beliau utarakan kepada saya ialah adakah wajar beliau menyembunyikan dosanya itu atau lebih baik beliau berlaku jujur dengan suaminya dengan memberitahu apa yang telah berlaku dan seterusnya memohon maaf daripada suaminya.

Sebenarnya amat sukar untuk saya memberikan jawapan walaupun saya sudah ada jawapan yang telah tersedia dan telah pun diberikan kepada orang lain sama ada yang menemui saya secara bersemuka, melalui telefon atau saya menyampaikannya melalui kuliah atau ceramah. Ini kerana saya bimbang ia boleh disalah-ertikan.

Jawapan saya kepada beliau ialah JANGAN MENGAKU BERZINA! Kenapa? Pertamanya; Untuk menutup dosa dan aib kita. Kedua; Untuk menggalakkan kita supaya sentiasa mencari Allah SWT dan bertaubat kepadanya dan ketiga; untuk mengelak berlakunya kemudaratan kepada orang yang bertaubat atau ingin bertaubat iaitu kehancuran rumahtangga.

Apabila Ma’iz Al-Aslami (sebagaimana diriwayatkan oleh Imam Muslim dalam sahihnya) berjumpa dengan Nabi SAW dan membuat pengakuan zina dengan berkata ” Ya Rasulullah, Inni zanaitu” (sesungguhnya aku telah berzina), baginda berpaling daripada Ma’iz, walaupun Ma’iz mengaku berkali-kali. Sehingga sebahagian fuqaha menjadikan hadith ini sebagai dalil bahawa tidak digalakkan mengaku berzina!

Sheikh Dr. Ali Jum’ah (Mufti Mesir) apabila ditanya fatwa beliau tentang hukum memperbaiki hymen (selaput dara) atau struktur yang berkaitan dengannya bagi gadis-gadis yang pernah terlibat dengan dosa dan noda pada suatu ketika tetapi kemudiannya telah meninggalkan kefasiqan tersebut dan bertaubat, maka beliau menjawab agar ditutup keaiban itu (boleh memperbaiki ‘dara’) kerana menutup keburukan orang mukmin adalah suatu perkara yang terpuji dalam agama. Bukankah terdapat dalil syarak yang menunjukkan bahawa sesiapa yang menutup aib saudaranya di dunia, maka Allah SWT akan menutup aibnya di akhirat kelak! Ini terpakai kepada gadis tersebut sama ada kejadian hitam itu dengan kerelaannya atau paksa.

Imam Nawawi, ulama’ terkenal dalam mazhab Imam Shafie, telah menulis dalam kitab “Raudhah”, dengan katanya, “Sesiapa yang telah terlibat dengan perkara buruk dan dosa, maka disunatkan kepadanya untuk menutup kesalahannya itu.

Berbeza dengan amalan dan sikap masyarakat kita hari ini yang secara tidak langsung (mungkin tak sengaja) berbangga-bangga dengan menceritakan “maksiat” lampaunya. Contohnya, terdapat kenalan saya, yang pernah bercerita bahawa beliau masa muda-muda dulu pernah beberapa kali ke Hatyai, Thailand kerana mencari pelacur! Astaghfirullah, Ya Akhi, bertaubatlah.

Agama kita yang murni ini sebenarnya banyak mengajar kita supaya sentiasa bertaubat dan memperbaharui taubat kepada Allah SWT. Antaranya Firman Allah dalam Surah Al-Tahrim, ayat 8:-

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا تُوبُوا إِلَى اللَّهِ تَوْبَةً نَّصُوحًا عَسَى رَبُّكُمْ أَن يُكَفِّرَ عَنكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ وَيُدْخِلَكُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ يَوْمَ لَا يُخْزِي اللَّهُ النَّبِيَّ وَالَّذِينَ آمَنُوا مَعَهُ نُورُهُمْ يَسْعَى بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَبِأَيْمَانِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّنَا أَتْمِمْ لَنَا نُورَنَا وَاغْفِرْ لَنَا إِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

Maksudnya, “Wahai orang-orang yang beriman! Bertaubatlah kamu kepada Allah dengan “Taubat Nasuha”, mudah-mudahan Tuhan kamu akan menghapuskan kesalahan-kesalahan kamu dan memasukkan kamu ke dalam Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, pada hari Allah tidak akan menghinakan Nabi dan orang-orang yang beriman bersama-sama dengannya; cahaya (iman dan amal soleh) mereka, bergerak cepat di hadapan mereka dan di sebelah kanan mereka (semasa mereka berjalan); mereka berkata (ketika orang-orang munafik meraba-raba dalam gelap-gelita): “Wahai Tuhan kami! Sempurnakanlah bagi kami cahaya kami, dan limpahkanlah keampunan kepada kami; sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu”

Dengan menutup aib tersebut, harapannya ialah akan menggalakkan manusia bertaubat kepada Allah. Ia juga untuk mengelak daripada berlaku mudarat kepada orang yang bertaubat. Sebagaimana riwayat Imam Malik dalam Al-Muwatta’nya – La darara wa la dirar – Tiada mudarat dan tidak memudaratkan.

Mungkin ada di kalangan kita yang akan berkata, bukankah ini akan menganiaya lelaki yang menjadi suami atau bakal suami kepada gadis atau isteri tersebut. Jawapan saya ialah masyarakat kita hari ini hanya sibuk dengan kesucian gadis atau isteri sehingga pernah berlaku dalam masyarakat kita suatu adat atau amalan meletakkan kain cadar putih untuk memastikan pengantin perempuan masih dara! Anehnya, masyarakat kita tak pernah sibuk tentang “teruna”nya pihak lelaki. Mereka sibuk tentang tak relanya kelapa ditebuk tupai tetapi mereka tak pernah sibuk tentang tupai yang sering menebuk kelapa! Alangkah tidak adilnya masyarakat hari ini. Malah ada yang sanggup berkata, bila diajukan tentang lelaki yang sudah tiada “teruna”, mereka jawab, “Alaa.. budak lelaki biasalaa.. yang perempuan tu gatal menggoda dia tu, siapa suruh”. Malah pernah berlaku dalam kes rogol, si bapa kepada remaja lelaki tersebut, bukannya menyalahkan anaknya yang merogol tetapi menyalahkan si mangsa (gadis) kerana gatal dan miang.

Ya Allah, berilah petunjukMU kepada umat ini.

Sekian.


Ahmad Jailani Abdul Ghani
29/04/2009
 dan ini adalah tuan punye blog. seorang ustaz. klu sape2 terasa mahu mdapat secebis ilmu utk kesedaran, sila lah berkunjung ke blo beliau. disini saya ingin myucapkan ribuan terima kasih kpd beliau atas ulasan dan penerangan yang jelas ttg sesuatu perkara. diri ini terasa kerdil krn belum cukup ilmu didada. membaca blog beliau mbuatkan hati ni dgundah resah dgn azab dan sengsara di akhirat nnti. bukan nk tunjuk baik or alim tapi tangisan di hening subuh mbuktikan aku adlah insan yang tpilih utk berasa insaf seketika di kala semua insan lain sedang lela diulik mimpi indah. adakah aku akan mati??jawapan nye: iye aku akan mati suatu hari nnti..sudah terlalu hampir..


dunia hanya singgahan semata-mata..akhirat jua kita abadi..

Din Beramboi koma di Hospital Selayang


2010/03/31

Din Beramboi
Din Beramboi
KUALA LUMPUR: Pelawak dan penyampai radio Era FM, Din Beramboi, koma sejak semalam dipercayai dijangkiti virus air kencing tikus hingga menyebabkannya mengalami pendarahan dalaman dan buah pinggangnya tidak berfungsi.

Finalis Penyampai Radio Lelaki Popular, Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2009 itu dimasukkan ke wad kecemasan Hospital Selayang kelmarin sebelum dipindahkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) apabila keadaannya semakin kritikal, tengah hari semalam. Pengurus Program Era, Nazri Noran ketika dihubungi Berita Harian, berkata doktor tidak menolak kemungkinan Din Beramboi atau nama penuhnya Mior Ahmad Fuad Mior Badri dijangkiti virus air kencing tikus.
“Saya diberitahu dia mula demam sejak Rabu minggu lalu ketika sedang ke udara pada waktu pagi. Selepas selesai kerja, dia kelihatan sakit yang agak teruk. Saya menasihatkannya mengambil cuti beberapa hari.

“Sakitnya semakin menjadi-jadi hingga dia tidak boleh bangun. Dia sebenarnya tidak suka berjumpa doktor dan Ahad lalu, dia mendapat khidmat urutan untuk membuang angin. Cuma pagi kelmarin, dia terpaksa ke hospital berdekatan rumahnya di Bukit Sentosa.

“Bagaimanapun, atas saranan doktor kesnya dirujuk ke Hospital Selayang. Menurut doktor, sistem imun badannya lemah dan berkemungkinan disebabkan jangkitan kuman tikus hingga menyebabkan saluran darahnya tidak stabil,” katanya.

Sementara itu, tersebar SMS yang mendakwa Din Beramboi dijangkiti virus air kencing tikus sewaktu menjalani penggambaran sebuah program membabitkan haiwan di sebuah zoo.
Teman gandingannya dalam segmen Riuh Pagi Era, Aznil Nawawi, berkata Din Beramboi memang terbabit dengan penggambaran sebuah program Astro Ceria, tetapi beliau tidak pasti sama ada jangkitan itu dialami ketika penggambaran berkenaan.

“Apa yang saya tahu, sejak minggu lalu dia memang demam. Sangka saya, ia hanya demam biasa tetapi akhirnya saya dapat tahu, dia dimasukkan ke ICU. Saya ada menghubungi isterinya dan meminta saya berdoa kerana keadaannya sudah kritikal,” kata Aznil.

dan tadi baru aje aku dapat berita, din beramboi telah kembali kerahmatulallah..al-fatihah kpd arwah..baru je dia buat lawak kt radio. kenakan org. bgurau senda dgn aznil. dan skrg tiba2 dia telah meninggalkan kita. terasa mcm xpercaya kan. tapi itu lah hakikat dunia. kita xtau bila ajal maut kita. sesiapa yang tkena atau terasa dgn kata2 arwah, sila lah maaf kan arwah. doakan arwah didlm golongan org yang beriman..ak terasa takut sgt. dosa aku byk. masih sempat ke ak nk taubat?? tapi dosa besar yang aku lakukan, aku dh taubat. pjanjian dgn tuhan aku xkan ulangi lagi. skrg aku sedikit tkilan krn org yang aku buat salah tu msh xtaubat. aku takut dia digologan org yang sesat. buat salah sama, biarlah taubat sama2. tapi aku sedaya mahu dia taubat. krn aku sayang dia. xmungkin aku mahu mlihat dia merana diakhirat sedangkan aku bahagia. aku xsanggup biar dia terus sesat. biarlah ape yang org ckp or dia fikir. aku mahu dia berubat. niat aku baik. bukan hanye mahu manabur fitnah. aku xmahu dia sesat.

to my dear,
plez even bukan demi aku, tolong lah berubah demi mak, ayah, adik2 serta kawan lain. sume org sayang kt u my dear. i xnk u merana. tolong lah dear!! jng mulakan ape yang dah u buat kt i dulu. jng libatkan diri lagi dgn cinta yang sia2 lagi. i tau u nk bseronok dgn nikmat dunia. tapi ingatlah akhirat kita abadi. i tlalu syg kt u. i xsanggup u hanyut dgn dunia semata2. i tetap doakan u bahagia. i akan selalu cintakan dan syg kt u selamanye.u ar my true love.sory if i dah mkhianati u dulu. bagi lah i peluang, utk i ubah sikap n diri i. i janji i akan berubah..love u!!

Thursday, April 1, 2010

april fool!!!!

today is first day on april..its mean april fool..hahaha..

Wednesday, March 31, 2010

Monday, March 29, 2010

Golongan lelaki ahli neraka

Di hari akhirat, ada 4 golongan lelaki yang akan ditarik masuk ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka yang tidak memberikan hak kepada wanita dan tidak menjaga amanah itu. Mereka ialah :
1. Ayahnya
Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya. Memperbiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.
2. Suaminya
Apabila sang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun dia seorang alim seperti solat tidak bertangguh, puasa tidak tinggal maka dia akan turut ditarik oleh isterinya.
3. Abang-abangnya
Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya. Jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran Islam, tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.
4. Anak Lelakinya
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu tentang kelakuan yang haram dan membuat kemungkaran seperti mengumpat, mengata dan sebagainya maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan di akhirat kelak.
Maka kita lihat betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat, maka kaum lelaki yang bergelar ayah, suami, abang atau anak harus memainkan peranan mereka.

Saturday, March 27, 2010

kekeliruan tang melampau..perlu ke aku berfikir sama untuk nye??

skrg nie aku asyid duk fikir benda yang bukab berkenaan dgn aku. sbb hari tu mmber baik lelaki aku mgadu cite. hubungan dia tgh tegang sbb ada org report kat awek dia ttg hubungan curang dia dgn budak puam lain. dan sune org yang berkenaan itu aku kenal. yang mjadi masalah nye knp aku terllau bfikir ttg pkara ini sedangkan ia bukan masalah aku. issshhhhh....masalah gejala sosial dikalangan kwn2 aku semakin mruncing. pihak bertanggungjawab perlu bertindak bagi membenteras gajala ini bagi terus berlaku. baru2 ini, mmber aku cite, dia gaduh dgn awek dia. dia xtau nk ngadu kt sape. kt aku gak dia cari. sbb aku kenal dia mcne. kwn rapat kot. dan aku rasa bertanggungjawab utk myiasat perkara yang sebenar. cite sebelah pihak xkan betul selagi belum ada bukti. dan aku masa tu blurrrrrrr giler sbb tiba2 dia datang minta tolong. gelabah aku nak pick up balik story dia. tpaksa lah aku tanye ramai org dan berdasarkan latar belakang kwan aku tuh, mmg patut awek dia mgamuk. sbb dia main puam lain. tapi dua2 xnk ngaku. dan aku dh siasat pbuatan mereka. mmg sah kot. tapi CCTV xde. so xde bukti kukuh. cume ramai mulut yang berkata. bak kata pepatah, xkan pokok tumbang klu xde angin yang menolak. aku keliru. antara percaya cakap org ramai atau cite kwn aku dgn perempuan sial dia tuh. awek dia punye lah perfect. lawa, kuat agama, comel. aku kenal ahhhhh. tapi xnah jumpa sbb kenal pon sbb mmber aku duk cite nk bg tgk gambar awek dia. xkan lah tiba2 awek dia yang mctu boleh mgamuk tanpa pasal. xlogik kan??
aku keliru nih, aku plak xtau ape cerita awek dia sbb ak xde no contak mrk. agipon buat pe nk simpan no phone org xde sedara dgn kita.dan aku xnak lah ganggu hubungan gaduh mrk tuh. xpasal2 aku plak jadi topik baru yang lagi hangat. so aku tanye lah tanye, hubungan mereka agak rapat tapi xde sorang pon dapat buktikan kesalahan mereka. sebagai kwn, aku just dapat bagi nasihat yang aku rasa boleh mbantu. dan perempuan sial tu xsepatutnye rapat dgn kwn aku sbb sume org dah tau ko kwn aku tu dah ada awek. siap buat wallpaper gambar awek dia lagi. klu aku jadi lelaki, dah lama aku cuba rampas awek dia, mmg perfect lag gua cakap kat lu..klu dapat mmg xkan cari yang lain lah. sempurna bak kata org tua2. sure xkuar umah klu dh kahwin.hihii..tapi syang aku bukan lelaki. dan lellaki yang sebenar plak xnah nk hargai insan yang sempurna mctu. knp ekk?? dapat pasangan hidup yang cantik, comel, kuat agama, pandai berkat2, hormat org tua. tu mmber aku cite lah sbb dia dh bawa awek dia jumpa parents dia time dia konvo dip dulu. aku sekadar tgk dari jauh lah sbb time tu aku tgh bertugas. ajk konvo as photographer..percaya x??hihihi..i'm camerawomen..
dan skrg tgh ada konvo kt cini. so aku xsempat nk call or fikir ttg perkara dia. dan dia plak mcm dak senyap aje. entah2 dah baik semula.biasalah awek dia xreti nk marah lama2. awek yang baik. weh, mmg gua tabik giler ahhh kt mmber gua tu, dapat awek punye lah sporting, wa sendiri pon cemburu, mcm nk jadi lelaki gak n nk miliki awek mcm dia. perfect sgt dohhh..cial ahhhh...nnti after konvo berlangsung dan aku dan sedikit waras utk bfikir lagi, aku akn tanye lah dia. mmber aku tuh, suka main betina sial tapi awek dia sayang nk lepas. mcm2 dia bagi janji. dan betina sial plak duk bergedik sakan dgn dia. dia pon layan. isssshhhhh..sial lah mmber aku tuh. babi tul. mcm nate kan..(opst, mcar ckit ekk)..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...